Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Vujetincima kroz vodovod teče nafta

post-title


Zavod za javno zdravlje u Čačku utvrdio je da se voda iz seoskog nalazišta „Dumače” u Vujetincima „ne može koristiti za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i održavanje higijene u domaćinstvu”, jer se u slavinama pojavila nafta.

[caption id="attachment_84183" align="aligncenter" width="672"] Đoković, Ivan i Rajko Radosavljević na bazenu svog naftonosnog vodovoda, foto: G. Otašević[/caption]

Da sve bude neobičnije reč je o arteskoj vodi, koja dolazi ispod nepropusnog sloja, sa dubine od 96 metara. Tehničari su 4. decembra, uzeli dva uzorka. Jedan je iz PVC creva iz bušotine od 96 metara i tu je specijalista toksikološke hemije utvrdio da voda ima osetan miris na naftne derivate i da je sadržaj ukupnih ulja i masti dva miligrama po litru, a dozvoljen je samo jedan miligram. U drugom uzorku, uzetom na česmi u dvorištu Ivana Radosavljevića u selu nalaz je bio još „potvrdniji”: jasan miris na naftne derivate, a ukupan sadržaj ulja i masti čak pet miligrama, ili pet puta više od dozvoljenog.

– Snabdevanje vodom treba obezbediti putem cisterni ili iz drugih kontrolisanih vodnih objekata. Neophodna su dalja laboratorijska ispitivanja kretanja vrednosti ukupnih ulja i masti, kako bi se ustanovio uzrok njihove pojave u vodi za piće i dale odgovarajuće mere za rešavanje problema – navela je u predlogu mera dr Vesna Šumanov, specijalista higijene iz ZZJZ u Čačku.

U selu od oko 400 duša, na padinama Bukovika (851 metar nadmorske visine) i Ostrice (802), udaljenom 30 kilometara od Čačka, bili smo dočekani od grupe meštana, jer jedan ne može sam da podigne betonski poklopac stokilaš na bazenu vodovoda. Dole se presijava naftna mrlja, debljine verovatno nekoliko milimetara.

– Dolazili su iz Zavoda za javno zdravlje, uzimali uzorke, sad voda nije ni za kakvu upotrebu. Ne znamo šta ćemo da radimo dalje. Pretpostavlja se da je neka nafta. U bazenima ovde pliva velika mrlja. Bunar je na skoro 100 metara dubine, može da se desi da je negde probila nafta – kazao je Ivan Radosavljević (42) iz Vujetinaca.

Milan Đoković (66) objašnjava da je bunar i bazene gradilo 16 kuća pre 14 godina, da je bušotina duboka 96 metara.

– Pre dva meseca pojavila se nafta koju smo prvo osetili u kućama. Sad sve cevi i bojlere moramo da ispiramo jer se svuda zalepila – rekao je Đoković za „Politiku”.

Rajko Radosavljević (72) pripoveda da je gorivo u vodovodu prvo osetila njegova supruga: – Ovde ima neka nafta, reče mi. Šta da radimo dalje? Snalazimo se kako ko zna i ume. Za stoku nije da se poji. Negde ima stari vodovod, negde se ide kod komšija te uzima... Stoku pojimo i otopljenim snegom.

Planinci u neprilici zbijaju i šale:

– Videćemo koliko ima nafte, pa na leto ovde da otvorimo pumpu, valja nam za traktore – ocenio je Rajko.

Zatim smo, po zapovesti ovih gostoprimljivih ljudi, krenuli da se okrepimo. Najpre u kući profesora Radomira Stojića (70), koji je za radnog veka predavao fiziku u Vojnoj gimnaziji na Topčiderskoj zvezdi u Beogradu a sada živi u zavičajnim Vujetincima, pa kod Predraga Galovića (67) na čijem imanju je podignut bazen vodovoda, sada i naftonosnog.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar