Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poslednji voz za penzionisanje

post-title


Budući penzioneri koji čekaju poslednji dan da Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje podnesu zahtev za penzionisanje, po starim uslovima koji važe u 2018. godini, mogu to učiniti zaključno s ponedeljkom, 31. decembar, do 18 časova. PIo fond će zahteve primati i u subotu, 29. decembra, budući da praksa potvrđuje da se gotovo uvek čeka poslednji voz da se prijave prilože.

[caption id="attachment_84451" align="aligncenter" width="672"] foto: A. Vasiljević[/caption]

Preduslov je, da se zaključno s 30. decembrom raskine radni odnos, podsećaju u PIO i dodaju da će svi oni koji propuste ovaj rok od naredne godine u penziju morati po novim propisima. To se, pre svega odnosi na žene, koje će u starosnu penziju sa 62,6 godina života i najmanje 15 godina staža, dok za muškarce ostaje isto – 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Za prevremenu starosnu penziju žene će morati da imaju u 2019. – 57 godina starosti i 38,6 godina staža, a muškarci 57,8 starosti i 40 godina staža.

Inače, prvi deo penzije za decembar, penzionerima PIO fonda zaposlenih, koji novac primaju preko tekućeg računa, stići će 10. januara, dok će 11. januara novac biti na šalterima pošta i stići će do onih koji ga primaju na kuću.

Samostalci će decembarski deo moći da podignu ranije – 4. januara, poljoprivrednicima koji novac podižu s tekućeg računa penzija će stići 5. januara, dok će osmog biti na šalterima pošta i na kućne adrese. Isto važi i za vojne penzionere.

Novi penzioneri koji će naredne godine prvi put dobiti penziju primaće je isključivo preko tekućih računa, kako predviđa nova izmena Zakona o PIO. To se, međutim, ne odnosi na postojeće penzionere koji već primaju novac na kućnu adresu pa će za oko 400.000 njih poštar i dalje da zvoni na vrata.

Na pitanje šta će oni koji nisu u stanju da sami otvore tekući račun, jer su bolesni i nepokretni, u PIO kažu, da uvek postoji mogućnost da se nekom da punomoćje, ko će umesto penzionera primati penziju.

Inače, potrebno je da novi penzioneri filijali fonda dostave potvrdu banke u kojoj su otvorili tekući račun, ili punomoćje.

Ukoliko budući penzioner ne dostavi potvrdu banke o otvorenom tekućem računu fond mu neće isplatiti penziju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar