Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvorena nova laboratorija u KC Srbije kapaciteta 2000 testova dnevno

post-title


U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija "Vatreno oko", donacija Kine u borbi protiv viruda korona, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno.

U novoj laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji. Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom.

- Mi smo veoma srećni što smo imali priliku da Srbiji poklonimo najbolju laboratoriju. Želim da se zahvalim Vladi Srbije, ambasadi NR Kine i celom timu koji je omogućio da završimo ovu laboratoriju. Mi ćemo u Beogradu i u Nišu otvoriti dve najsavremenije laboratorije na svetu, moći će se raditi 3.000 testova što znači da će se duplirati broj testiranja u Srbiji. Veoma smo srećni i ponosni što smo deo tima koji može da se odupre epidemiji. Malo čas je premijerka imala sastanak sa predsednikom upravnog odbora naše firme i dogovorili su se o daljoj saradnji. Naziv "Vatreno oko" potiče iz kineske bajke, mita, i znači da vatreno oko može da vidi svakog duha, svakog đavola, što znači da se i mi nadamo da ćemo ovim vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja, virus - rekao je predstavnik kineskog tima koji je učestvovao u instaliranju nove laboratorije.

Otvaranju laboratorije prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić.

- Jako važan dan za Srbiju, ne samo u borbi protiv pandemije već i generalno, jedna fenomenalna osnova za ono što želimo da radimo u budućnosti, a to je potpuna digitalizacija našeg zdravstva. Pokazali smo da imamo zdrav, solidan, čvrst sistem, da imamo fantastične inženjere, odlične prijatelje, čelično prijateljstvo u trenucima kada nam je bilo najpotrebnije i imamo fenomenalnu osnovu da Srbija napreduje brže nego ikada. Testiramo između 3.000 i 3.500 ljudi trenutno, kao što smo čuli ova laboratorija i ona u Nišu, kao donacija "Zi Đina" će omogućiti da ovo dupliramo. Po broju testiranja danas Srbija je vodeća zemlja u ovom delu Evrope. Dakle mi smo danas među najboljima, sa ovim dodatnim kapacitetima mislim da ćemo biti među prve dve zemlje u regionu. Ovo će nam pomoći u testiranju antitela, da uradimo epidemiološku studiju. Nakon borbe protiv Kovida-19 mi ćemo imati, kao što je Jelena Begović rekla, najbolju, najsavremeniju laboratoriju koja će omogućiti da sutra krenemo u razgovore sa BGI - rekla je Ana Brnabić.

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar