Rezanjem slavskog kolača Grad Čačak i Hram Vaznesenja Gospodnjeg, obeležili su gradsku i hramovnu slavu Spasovdan.

Kolač su lomili sveštenici čačanske crkve i gradski funkcioneri. Posle liturgije, litije su obišle oko crkve u porti hrama za razliku od prethodnih godina kada su litije išle centralnim gradskim ulicama.

Foto: RINA

Prisutnima se obratio starešina hrama protojerej Marko Mirković koji je podsetio na značaj današnjeg praznika kada se gospod Isus Hristos sin božiji vazneo na nebesa, blagoslovio svoje učenike a preko njih sve nas i najavio svoj drugi dolazak.

On je istakao da su zajedno sa verujućim narodom i predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem bili prisutni od početka na svetoj liturgiji.

Foto: RINA

„Mi na ovom mestu u crkvi hvalimo boga i dela ljudi koja su po bogu, a bog je dao da uistinu gradonačelnik i rukovodstvo grada brinu o ovom hramu. Mi smo dočekali da oslikavamo hram Vaznesenja Gospodnjeg i hvala bogu, sa svim iskušenjima koje imamo, radovi teku uspešno, a svi smo svedoci lepoti oslikane kupole koja je jedinstvena u celoj Srbiji. Ovaj hram je prolazio golgotu srpskoga naroda, bio pretvaran tri puta u dzamiju, ali uvek je vaskrsavao u hrišćansku pravoslavnu crkvu”, kazao je Mirković.

On se zahvalio svima koji su pomogli oslikavanje kao i četvrtu veliku obnovu hrama. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović čestitao je slavu svim Čačanima i Hramu svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Foto: RINA

“Da Bog da, da se češće skupljamo u radosti i sreći, da budemo jedinstveni i složni i da u budućem vremenu budemo još hristoljubiviji i još veći vernici, da se više poštujemo i više uvažavamo na radost svih nas, a pre svega naših najmlađih”, kazao je Todorović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here