Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak obeležio gradsku slavu Spasovdan: Liturgija i litije u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg (FOTO)

post-title


Rezanjem slavskog kolača Grad Čačak i Hram Vaznesenja Gospodnjeg, obeležili su gradsku i hramovnu slavu Spasovdan. Kolač su lomili sveštenici čačanske crkve i gradski funkcioneri. Posle liturgije, litije su obišle oko crkve u porti hrama za razliku od prethodnih godina kada su litije išle centralnim gradskim ulicama. [caption id="attachment_100113" align="alignnone" width="600"] Foto: RINA[/caption] Prisutnima se obratio starešina hrama protojerej Marko Mirković koji je podsetio na značaj današnjeg praznika kada se gospod Isus Hristos sin božiji vazneo na nebesa, blagoslovio svoje učenike a preko njih sve nas i najavio svoj drugi dolazak. On je istakao da su zajedno sa verujućim narodom i predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem bili prisutni od početka na svetoj liturgiji.
Foto: RINA
„Mi na ovom mestu u crkvi hvalimo boga i dela ljudi koja su po bogu, a bog je dao da uistinu gradonačelnik i rukovodstvo grada brinu o ovom hramu. Mi smo dočekali da oslikavamo hram Vaznesenja Gospodnjeg i hvala bogu, sa svim iskušenjima koje imamo, radovi teku uspešno, a svi smo svedoci lepoti oslikane kupole koja je jedinstvena u celoj Srbiji. Ovaj hram je prolazio golgotu srpskoga naroda, bio pretvaran tri puta u dzamiju, ali uvek je vaskrsavao u hrišćansku pravoslavnu crkvu”, kazao je Mirković. On se zahvalio svima koji su pomogli oslikavanje kao i četvrtu veliku obnovu hrama. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović čestitao je slavu svim Čačanima i Hramu svetog Vaznesenja Gospodnjeg.
Foto: RINA
"Da Bog da, da se češće skupljamo u radosti i sreći, da budemo jedinstveni i složni i da u budućem vremenu budemo još hristoljubiviji i još veći vernici, da se više poštujemo i više uvažavamo na radost svih nas, a pre svega naših najmlađih", kazao je Todorović.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar