Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Maja iz Čačka ilustruje srpske narodne izreke: „Srećna sam kad crtežom izmamim osmeh drugome“

post-title


„Žao mi je da naša specifičnost, u vidu bogate kulture i tradicije, prođe nezapaženo. Vrlo je lako fokusirati se na loše strane naše države“, smatra mlada umetnica u razgovoru za portal Telegraf. Maja Stojanović - Zmaja (24) iz Čačka bavi se neobičnim poduhvatom, a to je ilustracija srpskih narodnih izrekaŽivi bogu iza nogu, Pijan k'o letva, K’o muva bez glave, Skup k'o Svetog Petra kajgana, Izvodi besne gliste, Zagrej stolicu… samo su pojedine koje je na originalan način uspela da prikaže na papiru. Zbog svoje dovitljivosti, Maja je nedavno ostvarila veliki uspeh, postavši jedan od dobitnika nagradnog konkursa „Od inspiracije do dela”, koji su zajednički organizovali nacionalna platforma Srbija stvara i studio za razvoj video-igara Playrix RS, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Maja Stojanović Zmaja"Blene k'o tele u šarena vrata", Zmaja / Foto: Promo
  Cilj konkursa je promocija Srbije kroz umetnost, pa je Maja imala obavezu da kroz snimljeni video prikaže šta je, kao ilustratora, inspiriše. U njenom slučaju, to su njeni baka i deka na selu, koji joj, kroz narodne izreke i poslovice, neprestano daju ideje za nove crteže. Snimila je jedan od svojih uobičajenih razgovora sa njima i postala jedan od 30 dobitnika (od prijavljenih 265). Pored uručene novčane nagrade, mlada umetnica napominje da je ovo bila prava prilika da upozna svoje kolege iz raznih branši. Na početku našeg razgovora, Maja nam je rekla da je rođena u Kanadi gde je provela 12 godina detinjstva, kad se sa porodicom preselila za Čačak. - Odrasla sam u srpskoj zajednici u Torontu. Prvo sam progovorila srpski, a onda ubrzo i engleski zbog predškolskog i škole. Danas, kad se čujem sa drugaricama Srpkinjama iz Toronta, i dalje razgovaramo na engleskom – kaže umetnica za Telegraf i dodaje: - Moji ukućani obožavaju Srbiju, u koju smo dolazili svakog leta. Majka jednostavno nije mogla da podnese da su joj roditelji ovde, dok je ona u Kanadi, pa smo se vratili za stalno. Imamo veliku familiju i svi smo u bliskim odnosima. Roditelji su mi procvetali nakon povratka u Čačak.
Maja Stojanović Zmaja

Maja sa ilustracijama "Mešaš babe i žabe" i "Ujeo si me za srce" / Foto: Dušan Veselinović

Nakon završene OŠ „Vuk Karadžić“, umesto Umetničke škole, upisala je prirodno-matematički smer u Gimnaziji u Čačku i, kako navodi, nije se pokajala, budući da je na taj način „proširila vidike“ i inspiraciju za crtanje pronalazila u svakom predmetu. - U nadi da ne zvučim kliše, počela sam da crtam otkad sam prvi put uzela olovku u ruke, a roditelji su me zdušno podržavali u tome. Gledala sam emisije o crtanju na televiziji i „krala znanje“, s mamom praveći razne zadate predmete od drveta, papira, plastike. Čini mi se da sam u srednjoj školi na svakom času crtala čim bih imala trenutak za to. Žvrljala sam po sveskama i knjigama toliko da bi potom bile neupotrebljive za onoga ko bi ih možda nasledio. Celom odeljenju sam crtala radove za likovno.
Maja Stojanović Zmaja

"Alisa u zemlji čuda" - prvi rad koji je nacrtala priključivši se Udruženju vizuelnih umetnika Čačak / Foto: Dušan Veselinović

Leta 2015. otišla je u Sijetl na studije. Uz crtanje i školu, oduvek se bavila i sportom. Trenirala je odbojku, koja joj je omogućila da dobije stipendiju za Fakultet umetnosti i nauka (College of Arts and Sciences), Univerziteta u Sijetlu. Diplomirala je na Odseku za interdiciplinarnu umetnost, sa specijalizacijom za vizuelnu umetnost, i dobila zvanje interdisciplinarni umetnik. U Sijetlu je izgradila reputaciju mladog umetnika u usponu, održavši dve samostalne i učestvovavši u deset grupnih izložbi. Predstavila je seriju slika životinja u upečatljivim odorama. Petao u uniformi Napoleona je bio apsolutni hit, pa su posetioci masovno kupovali njene radove. Uprkos uspehu, nakon studija se vratila u Srbiju.
Maja Stojanović Zmaja

Printovi iz ciklusa životinja u odeći / Foto: Dušan Veselinović

- Pomišljala sam da se vratim u Kanadu, ali to jednostavno nisam osećala. Bilo mi je prirodno da život nastavim u Čačku. Interesovala me je Evropa. Španiju bih uvek mogla da posetim baš zbog energije njenih ljudi. U SAD nema uzajamne bliskosti kao što ima ovde. Kako vreme prolazi, sve više shvatam da sam donela pravu odluku – ističe Maja. Počevši iz početka, tragala je za svojim pravcem. Radila je na tome da stvori autentičan stil.
Maja Stojanović Zmaja

"Pun k'o brod", Zmaja / Foto: Promo

- Nisam želela da se rasplinem, već da definišem svoje stvaralaštvo iz kog se reflektuje „Zmaja”. Zašto sam se opredelila za narodne izreke bilo je iz razloga što mnogo volim našu tradiciju i kulturu. U kanadskoj zajednici u kojoj sam odrasla, veselo smo obeležavali slave, Božić, Uskrs. Prvo je počela da crta stripove. Prikazala je promaju, a zatim i lekovita svojstva rakije. Primetivši njen rad, korisnik Instagrama joj je predložio da počne da ilustruje domaće izreke. Ideja joj se svidela, pa je nacrtala „Sunce bakino“.
Maja Stojanović Zmaja

"Sunce bakino", Zmaja / Foto: Promo

To je bila prva ilustracija koju sam napravila u serijalu koji do danas traje. Sad mi na društvenim mrežama šalju razne izreke iz cele Srbije, jer nešto što se kaže u Čačku, ne kaže se u Vojvodini, pa sam željna da čujem nove predloge. Trudim se da pokrijem sve krajeve naše zemlje. Uz konsultaciju sa lingvistom, istoričarom ili drugim stručnjakom, planiram da se usmerim i na Balkan – napominje Maja, koja sve radi u nameri da se i svet upozna sa karakteristikama srpskog naroda.Uz svaku ilustraciju koju objavim na Instagramu dodam i njen prevod na engleskom kako bi i stranci razumeli o čemu se radi. Nikad se ne zna, možda se neko zainteresuje, pa navrati u posetu. Žao mi je da naša specifičnost, u vidu bogate kulture i tradicije, prođe nezapaženo. Vrlo je lako fokusirati se na loše strane naše države – kaže umetnica.
Maja Stojanović Zmaja

"Skupo k'o Svetog Petra kajgana", Zmaja / Foto: Promo

Njeni crteži odišu satirom i bukvalnošću, a reakcije gledalaca su veoma pozitivne. - Mnogo volim da izazovem smeh kod onih koji gledaju moje radove. Namera mi je da iznedrim lepo osećanje, puno topline i humora. Iznenađeni kako sam se određene izreke prisetila, budu ponosni i nostalgični. Čini mi se da u tim trenucima shvate koliko je naš govor bogat.
Maja Stojanović Zmaja

"Sijaj, Jadranka, danas je tvoj dan", Zmaja (autorski lik Lošmija Pande) / Foto: Dušan Veselinović

Maja je član Udruženja vizuelnih umetnika Čačak (UVUČ), a njen radni kutak je smešten u prostorijama Doma slepih i slabovidih u Čačku, u odseku u kom je donedavno bio Ekonomski fakultet iz Prištine. Iako su zadovoljni uslovima, Grad Čačak trenutno radi na tome da lokalnim umetnicima ipak obezbedi zaseban prostor gde bi na odgovarajući način mogli da stvaraju i izlažu svoj proizvod. Maja uskoro planira da se oproba i u stvaranju murala, jer, kako ističe, „voli da doprinosi opštoj lepoti i tuđoj sreći”.
Maja Stojanović Zmaja

Maja sa slikom petla u Napoleonovoj uniformi / Foto: Dušan Veselinović

Poslednja ilustracija koju je nacrtala zove se „Pusti mozak na ispašu”  


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar