edna od tri najbolje srpske šljivovice za 2019. godinu  dolazi iz destilerije Stanimira Minića  iz  Donje Trepče. Miniću je ovo priznanje  dodeljeno na  Devetoj   smotri   najboljih srpskih šljivovica održanoj  prošle nedelje   u Institutu za  voćarstvo u Čačku. Ta  nagrada je samo  jedna od  brojnih  koje  je ovaj  proizvođač rakije  dobio za prošlu  godinu, a samo deo u moru  priznanja  do sada ponetih.

Kajsijevača , dunjevača, oskoruša I  naravno  šljivovica.  Sve su to rakije vrhunskog kvaliteta  koje proizvodi Stanimir Minić . Neke  su stare I po nekoliko decenija . U Minićevoj destileriji  prioritet zauzimaju rakije od šljive . Stručnjaci kažu da se  najveći   deo  ovog   voća  I  prerađuje  u  voćne  rakije,  ali ta  proizvodnja  nije zaštićena  ni  standardizovana. Branko Tanasković,  savetodavac iz  Poljoprivredne savetodavne stručne službe  Čačak, kaže da ona nije zaštićena kao što su to uradili  Austrijanci , Nemci sa svojom  šljivovicom . ,, To otežava  I plasma , a u mnogome ne zadovoljava i potrebe samih  proizvođača koji nisu  zadovoljni  ni cenama od svog  gotovog  proizvoda ,” kaže Tanasković.

Stanimir  Minić  rakiju  proizvodi u  destileriji koju je  kupio u  Nemačkoj. Savremena tehnologija zamenila je stari lampek koji sada služi samo kao eksponat. Za dobru rakiju , kaže  Minić,  najvažnije je da je  voće  dobro zrelo, skoro prezrelo I dobri sudovi.

Osim  mladog zasada u  starijem  voćnjaku na površini od oko jednog hektara  Minić ima oko 250 stabala. I ove godine očekuje  dobar rod , kaže da primenjuje sve  savete stručnjaka kod gajenja šljiva , pa je  I to  verovatno jedan  od uslova što  proizvodi šljivovicu  vrhunskog kvaliteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here