edna od tri najbolje srpske šljivovice za 2019. godinu dolazi iz destilerije Stanimira Minića iz Donje Trepče. Miniću je ovo priznanje dodeljeno na Devetoj smotri najboljih srpskih šljivovica održanoj prošle nedelje u Institutu za voćarstvo u Čačku. Ta nagrada je samo jedna od brojnih koje je ovaj proizvođač rakije dobio za prošlu godinu, a samo deo u moru priznanja do sada ponetih.
Kajsijevača , dunjevača, oskoruša I naravno šljivovica. Sve su to rakije vrhunskog kvaliteta koje proizvodi Stanimir Minić . Neke su stare I po nekoliko decenija . U Minićevoj destileriji prioritet zauzimaju rakije od šljive . Stručnjaci kažu da se najveći deo ovog voća I prerađuje u voćne rakije, ali ta proizvodnja nije zaštićena ni standardizovana. Branko Tanasković, savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak, kaže da ona nije zaštićena kao što su to uradili Austrijanci , Nemci sa svojom šljivovicom . ,, To otežava I plasma , a u mnogome ne zadovoljava i potrebe samih proizvođača koji nisu zadovoljni ni cenama od svog gotovog proizvoda ," kaže Tanasković.
Stanimir Minić rakiju proizvodi u destileriji koju je kupio u Nemačkoj. Savremena tehnologija zamenila je stari lampek koji sada služi samo kao eksponat. Za dobru rakiju , kaže Minić, najvažnije je da je voće dobro zrelo, skoro prezrelo I dobri sudovi.
Osim mladog zasada u starijem voćnjaku na površini od oko jednog hektara Minić ima oko 250 stabala. I ove godine očekuje dobar rod , kaže da primenjuje sve savete stručnjaka kod gajenja šljiva , pa je I to verovatno jedan od uslova što proizvodi šljivovicu vrhunskog kvaliteta.
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar