Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Cigarete poskupljuju i duplo više nego ranije

post-title


Poskupljenje cigareta je bilo najavljivano i očekivano, zbog redovnog usklađivanja akcize sa onima iz Evropske unije. Ono što pušači nisu očekivali je da neke cigarete poskupe i duplo više nego ranije.

"Srpske" duvandžije (uglavnom su to strane kompanije koje proizvode i/ili uvoze u Srbiju) su uskladile cene cigareta sa novim iznosima akciza, što se po automatizmu preliva na džepove potrošača. Ranije je to bilo desetak dinara , sada i duplo više.
Prvi je cenovnik objavio Japan tobako (JT Internacional) iz Sente, i njihove su cigarete skuplje prosečno za 10 dinara po paklici. Ostaje da cene uskladi i fabrika Filip Moris, proizvođač "malboroa" i "parliament", "l&m" i "bonda". Od 1. jula važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. Specifična akciza na cigarete je povećana za oko jedan dinar, ali u kombinaciji sa drugim taksama (proporcionalna akciza od 33 odsto cene) i porezima (PDV 20%), kao i "usklađivanjem" same proivođačke cene, dođemo i do 20 dinara skuplje paklice. Usklađivanje akciza dva puta godišnje je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i trebao je da važi do juna 2020. Sada se i to pomera jer je ovo usklađivanje trebalo da bude u februaru, pa je odloženo za šest meseci.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar