Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nastavljaju se procedure vantelesne oplodnje, a parove čekaju nova pravila

post-title


Parove koji svoju šansu za bebu čekaju uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje finansirane od strane RFZO obradovalo je novo uputstvo Fonda. Šta ono donosi?

Sandra Jovanović, predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo", rekla je za RTS da lekarske komisije ponovo rade od 17. avgusta, a preporuka je da procedure u klinikama počnu od 1. septembra.

Sve žene koje su napunile 43 godine u toku trajanja obustave, tokom epidemije, mogu se javiti komisiji za postupke do 17. septembra.

Prema rečima Sandre Jovanović, njihova dokumenta i analize važiće tri meseca.

Velika promena koja se desila je, kaže, to što više ne postoje dve komisije, pri Fondu i kliničkim centrima i bolnicama.

Sada se sve prolazi samo u bolnicama ili kliničkom centru, gde parovi biraju u kojoj klinici žele da obave proceduru. Mogu da biraju između 12 privatnih i šest državnih klinika.

Država finansira neograničen broj pokušaja, a starosna granica za žene podignuta je na 43 godine.

"Više nije tako dug spisak krterijuma. Želim da ohrabrim ljude, mogu da spreme analize za mesec i po do dva i da izađu pred komisiju i ne treba se boje svega toga. U vreme korone je bio veliki pritisak na parovima, jer je nesigurnost u proceduri prisutna uvek, a kad ne znate kako će da se nastavi, pritisak je ogroman, pogotovo okoline sa pitanjima kada ćete vi, šta čekate...", rekla je predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Kada je reč o procedurama van Srbije, Jovanovićeva je rekla da su one sada nemoguće jer su granice zatvorene.

Navela je da većina parova koji odlaze u inostranstvo ide zbog donacija sperme ili jajnih ćelija.

Svi oni koji imaju pitanja i nejasnoća u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje koji finansira RFZO-a mogu i dalje da stupe u kontakt sa Udruženjem na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030.

Građani se mogu na ovaj broj javiti svakog radnog dana od 9.00 do 20.00.

Predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo" navodi da će 5. septembra biti organizovan prvi nacionalni vebinar, na kom će diskutovati stručnjaci. Pozvala je sve zainteresovane da se prijave, učešće je besplatno.

Ukazala je da postoji sve veći problem sa muškom neplodnošću i dodala da na nacionalni broj svakog dana stigne bar 50 poziva ljudi koji se raspituju za proceduru.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar