Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku još živi mit – dobar košarkaš mora da opere ruke u Moravi

post-title


Koliko u košarkaškoj školi NBA ligaša Finiks sansa ima čačanske čarolije? Zašto su u Čačku odrastali najbolji poenteri? I, da li je stvarno Darko Rajaković, pomoćnik trenera Finiksa, zbunio carinika na njujorškom aerodromu noseći balon vode? Danas pričamo o mitu da magiju među koševima može imati onaj koji opere ruke u Moravi.

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/08/28/17049955/cacak-28.mp4

Da osete duh košarke koji postoji u Čačku žele mnogi mladi koji su čuli za mit da je za dobrog košarkaša važno da opere ruke u Moravi.

"Ovde sam na odmor stigao kod babe i dede. Oni su inače odavde, ali čuo sam za taj mit i drago mi je da sam ovde i da ovde treniram na čuvenim terenima Borca'', rekao je Lazar Cvijić iz Beograda.

Prvu loptu u Čačak doneli su Bugari 1943, a dve godine kasnije osnovan je klub Borac, među čijim koševima se pisala istorija jugoslovenske košarke. Više od 50 reprezentativaca stasalo je na terenima kraj Zapadne Morave, zbog koje je, kako se prepričava, Čačak postao grad košarke.

"Petnaest godina ima kako sam ja to rekao i sad svi to koriste. I neka koriste, da znaju da je zbog toga i, boga mi, ko god dođe iopere ruke na Moravi, jer moji igrači i ja, svi smo mi dok nismo imali tuševe prali se na Moravi posle treninga", navodi Aleksandar Stefanović, profesor i sportski novinar.

Brojne su priče o čačanskom fenomenu i posebnoj čačanskoj školi košarke u kojoj se igralo srcem. Pamte se utakmice koje je u hali kraj Morave pratilo više od pet hiljada ljudi, dok je još hiljadu Čačana ostajalo pred dvoranom.

"Košarkaški klub Borac je uvek gajio jednu izvanrednu organizaciju, što je uslovilo da se proizvedu treneri, a posle i igrači. Ali uvek se vodilo računa pre svega o trenerima. Imao je jedan kontinuitet godinama koji se stvarao i ti mladi treneri imali su od koga da nauče", priča Radmilo Mišović, legenda jugoslovenske košarke.

Iz Borca je potekao i Darko Rajaković koji više od decenije u inostranstvu gradi trenersku karijeru. Prvi je neamerički trener jednog tima u NBA razvojnoj ligi, sada je pomoćni trener u Arizoni. Uspehu Finiks sansa pred plej-of, kada su u 8 utakmica u Orlandu ostvarili maksimalan učinak, bez poraza, veruje se, pomogla je upravo čačanska škola košarke.

"Sigurno da je formiralo i mene kao trenera, da su to neke stvari na kojima zaista mnogo radim sa svojim igračima i sa svojim timovima. Drago mi je da je naš tim igrao na taj način i da je ta moravska voda pomogla i našim igračima u Finiksu", ističe Rajaković

U 24 -godišnjoj karijeri košarkaškog trenera Darko kaže da je čačanska škola košarke ostavila veliki trag i pomogla mu u radu u Španiji i Americi. Njegovo mišljenje dele brojni košarkaški šampioni koji su prve treninge i utakmice odigrali na legendarnim terenima ne samo Borca, već i čačanskog Žela.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar