Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parezanović: Grešili smo 100 godina nakon Versaja, biće nam potrebna hladna glava i Miloševa mudrost

post-title


Povodom potpisivanja ekonomskog sporazuma u Vašingtonu narodni poslanik Marko Parezanović izjavio je da je dobro to što se razgovara o dominantno ekonomskim temama i da nam je u vremenu koje dolazi potrebna hladna glava i mudrost Miloša Velikog.

"Sama činjenica da se Srbija vratila za pregovarački sto po pitanju Kosova i Metohije uspeh je samo po sebi. Jer dok Kosovo još uvek nije proglasilo nezavisnost 2008. godine billo je mnogo lakše pregovarati. Zbog toga su užasno licemerni zluradi komentari bulumente koja je vladala Srbijom od 2000. do 2012. godine. Ne samo što su dozvolili da Kosovo proglasi nezavisnost, već su izgubili i referendum u Crnoj Gori, dozvolili paljenje srpskih crkava i pogrom Srba marta 2004. godine, da bi na kraju izgubili i pred Međunarodnim sudom pravde i dali vetar u leđa Albancima da lako dođu do 100+ priznanja.

I nakon svega toga bilo bi pošteno i ljudski da barem ćute, umesto što se nadaju da će na pitanju Kosova da "pogine" Aleksandar Vučić, a oni da se vrate na vlast. A to što smo se vratili za pregovarački sto posledica je ozbiljnog rada države koje je za posledicu imalo povlačanje velikog broja priznanja tzv. "države" Kosova koju danas priznaje manje od polovine članica UN, ali i sprečavanje njihovog ulaska u Interpol i Unesko. I sve to na mudar i pametan način isključivo diplomatskim putem i bez teških reči menjajući negativnu sliku Srbije u svetu. Tada su shvatili da se Srbija ipak nešto pita i da sa Srbijom moraju da razgovaraju.

Bez obzira na sve to mi moramo biti odgovorni i reći narodu da naša pozicija u vezi KiM uopšte nije zadovoljavajuća i da greške koje smo pravili 100 godina u nizu nakon Versaja imaju svoju cenu i da ona nije mala. Sam Vašingtonski sporazum je pozitivan jer je dominantno prebačen na teren ekonomije na čemu i dalje treba da insistiramo i privučemo što više američkog kapitala. Iako statusna pitanja čvrsto odbijamo neće biti nimalo lako voditi ove diplomatske bitke dugoročno, jer ne treba očekivati da će vodeće sile menjati svoju spoljnu politiku niti da će se stanje na terenu bitno promeniti. Bez obzira na sve to uveren sam da je pitanje KiM jedino moguće i ispravno rešavati diplomatskim putem i da je svaka druga opcija pogubna po region. U vremenu koje dolazi biće jako važno da razmišljamo hladnom glavom, da se setimo velikog Miloša i značaja njegove mudre politike u srpskoj istoriji"- zaključio je Parezanović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar