Iz malog porodičnog gazdinstva Jeroslava Jovaševića iz Preljine od početka berbe voća , pa sve do kasne jeseni kada se i za povrće sezona završava, svakodnevno izlaze gotovi proizvodi pod nazivom "Moj špajiz". Preradom različitog voća i povrća Jovašević se bavi već tri godine. U poslu mu pomažu supruga i sin , namerava da proširi biznis, ali bi za plasman robe, kako kaže , bilo značajno udruživanje poljoprivrednika kroz osnivanje zadruge.
,,Sa jagodom krećem , sa paprikom završavam" , kaže Jeroslav Jovašević iz Preljine koji je preradu voća i povrća najpre počeo iz hobija, a danas mu je to primarni posao. Dosadašnjim radom je zadovoljan. Proizvodima , za koje vlada sve veće interesovanje , sada uglavnom snabdeva poznanike i prijatelje.
Desna ruka Jovaševiću je supruga Svetlana. U radionici smo je zatekli kada je završavala slatko od smokava, jedno od najzahtevnijih ,ali za dobru domaćicu , ističe , nema tajni niti komplikovanog recepta. Jovaševićima je ove godine posao olakšala mašina za pasarinje voća i povrća čiji je kapacitet 400 kilograma na sat . Konkurisali su kog Gradske uprave za subvencije , odnosno povraćaj sredstava i veruju da će ih dobiti.
Naš sagovornik kaže da je zainteresovan i za saradnju sa distributerima, jer raspolaže prostorom za skladištenje robe, za otvaranje hladnjače što bi omogućilo i zapošljavanje jednog broja radnika . Za veće investicije potrebna su mu i veća sredstva koja sam ne može da obezbedi.
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar