Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta će biti sa novcem za neodržane ekskurzije i nastave u prirodi? Roditelji su dobili dve ponude

post-title


Brojne nastave u prirodi i ekskurzije tokom prošle školske godine, koje su plaćene, nisu održane zbog epidemiološke situacije sa korona virusomRoditelji su, početkom ove školske godine, iz škola dobili obaveštenje o odluci da li hoće da im se vrati novac do 15. januara 2022. godine ili da dobiju vaučere.

- Moje dete je trebalo da ide sa školom na nastavu u prirodi negde u junu. To je bilo dogovoreno u decembru prošle godine kad je i trebalo da se plati prva rata. Međutim, ja sam tad uplatila ceo iznos koji je bio oko 26.000 dinara. Nastava nije održana, a mi smo pre nekoliko dana dobili ponudu iz škole da biramo između vaučera ili vraćanja novca - ispričala je za Telegraf.rs M. K. (36) majka osmogodišnjeg dečaka iz jedne beogradske škole.

Kako kaže sagovornica u školi je rečeno da vaučer predstavlja zamensko putovanje na koje može da se ode bilo na kojoj lokaciji, a ne samo na onoj gde je trebalo da se održi nastava u prirodi. Povodom ponude da roditelji odluče da li žele vaučere ili novac, postavili smo pitanja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - "Na koji način će da se vraća novac roditeljima?", "Da li se nude vaučeri?", "Da li taj novac može da se iskoristi za sledeću nastavu u prirodi ili ekskurziju?", "Koje su opcije ponuđene roditeljima?", "Da li svaka škola dobija istu "ponudu" za vraćanje novca za nastavu u prirodi ili ekskurziju?", "Ko odlučuje kako će se vraćati novac roditeljima?".

Vlada Srbije je u aprilu donela Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 što se odnosi i na nastavu u prirodi i ekskurzije - naveli su za Telegraf.rs iz ovog Ministarstva.

Vlada Srbije je 30. aprila 2020. godine usvojila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog bolesti izazvane pandemijom korona virusa.

Uredba omogućava da građani koji su uplatili turistički aranžman do 15. marta ove godine imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tog datuma građani imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

Novo putovanje se u dogovoru agencije i putnika može realizovati na istoj ili drugoj destinaciji i to u iznosu ne manjem od onog koji je putnik uplatio agenciji za putovanje koje nije iskoristio.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar