Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izložba „Ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu kroz makete“ povodm 75 godina od završetka Drugog svetskog rata (FOTO)

post-title


Prvi svetski rat, Veliki rat, ili „Rat koji će okončati sve ratove“, uveo je novu dimenziju ratovanja. Konvencionalno ratovanje na kopnu i na moru polako je davalo prostora novom bojnom polju za sukob, nebu. Avijacija je, isprva, intimno ulazila u 20. vek da bi se na Zapadnom frontu nametnula kao bitan aspekt modernog ratovanja. Avioni su korišćeni za izviđanje, obavljanje bombarderskih, ali i lovačkih zadataka.

Nakon Velikog rata dolazi do velikih promena u ratnim doktrinama. Avijacija postaje neizostavan element svake vojske koja je držala do sebe. Ko je kontrolisao nebo, kontrolisao je i celu situaciju na samom frontu, bilo na kopnu ili na moru.

U osvit Vaskrsa 1941. godine Nemačka je napala Jugoslaviju avijacijom koja je bila neuporedivo brojnija i snažnija od naše. Nad našim nebom su naredne 4 godine rata krstarili gotovo svi avioni koji su eksploatisani u toku ovog krvavog sukoba. Prvo smo se susreli sa strašnim Meseršmitima 109, Foke Fulfovima 190, jezivim Junkersima 87 (Štukama), Hajnkelima… potom su iznad nas leteli Spitfajeri, Harikejni, Blenhajmi, Leteće Tvrđave…

Od samog završetka rata prošlo je 75 godina. Čačani i Milanovčani pamte nadletanje aviona iz Drugog svetskog rata. Pranjani posebno, uzevši u obzir čuvenu operaciju Halijard i spasavanje savezničkih pilota.
Muzej rudničko – takovskog kraja u Gornjem Milanovcu je u suorganizaciji sa Maketarskim klubom „Čačak“ obeležio 75. godišnjicu od završetka rata izložbom pod nazivom „Ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu kroz makete“.

Pošto većinu ovih vazduhoplova danas ne možemo videti, jedini način da sačuvamo uspomenu i sećanje na avijaciju iz tog perioda jeste kroz makete, na ovo nas je u uvodnoj reči podsetio direktor Muzeja gospodin Aleksandar Marušić. U kratkoj istoriji vazdušnog sukoba gospodin Marušić zahvalio se maketarima iz Čačka koji su svoje makete pozajmili Muzeju da bi bile dostupne u okviru izložbe svim znatiželjnicima. Direktor je potom prepustio reč najstarijem maketaru sa naših prostora, gospodinu Milanu Kosiću koji se ovim hobijem bavi gotovo ceo svoj život.

Nakon kratkog osvrta na samu istoriju avijacije, ali i maketarstva, gospodin Kosić je izložbu proglasio otvorenom.

Izložbu je moguće posetiti u Muzeju rudničko – takovskog kraja do 9. novembra tekuće godine. Na izložbi možete upoznati vazduhoplove koji su leteli pod oznakama Jugoslovenskog Kraljevskog Ratnog Vazduhoplovtva, Luftvafea, Italijansku avijaciju, Britansku, Američku, Sovjetsku, Japansku, Poljsku… Dobrodošli!

Tekst: Đorđe Čolović
Fotografije: Maja Cvijanović



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar