Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



DANAS JE SVETSKI DAN VIDA! Sačuvajte zdravlje vaših očiju uz ova tri jednostavna saveta

post-title


Svetski dan vida se ove godine obeležava 8. oktobra, sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja zdravlja očiju. Najnoviji podaci Međunarodne agencije za prevenciju slepila (IAPB) pokazuju da više od 1,2 milijarde ljudi na svetu nosi naočare za vid, a prema istim podacima, uz redovne preventivne preglede oštećenje vida moguće je izbeći u više od 75 odsto slučajeva. Pregled vida predstavlja najbezbolniji i najkraći preventivni pregled, a stručnjaci preporučuju kontrolu najmanje jednom godišnje.

U nastavku vam donosimo tri važna saveta za očuvanje zdravlja vaših očiju:

  • REDOVNI OČNI PREGLEDI

Prvi preventivni pregled kod dece obavezno treba uraditi između druge i treće godine života kako bi se ustanovilo da li postoje promene u dioptrijskom aparatu oka i da li su potrebne naočare. Kod odraslih, ukoliko imaju zdrave oči, preventivni pregledi treba da se rade jednom godišnje. Iz tog razloga, do 1. novembra u svim Diopta radnjama organizuje se akcija „Izgledajte bolje“ u okviru koje svi kupci dioptrijskih ramova i stakala dobijaju besplatni očni pregled, ali i popust na kupovinu do 30 odsto.

  • ZAŠTITA OČIJU OD UV ZRAČENJA I PLAVE SVETLOSTI

Boravak u prirodi i prirodna svetlost mogu da spreče ubrzan rast minusa. Ipak, važno je zaštiti oči kada smo napolju, a to se postiže nošenjem naočara sa UV zaštitom. Sa druge strane, u zatvorenim prostorijama, kada smo izloženi ekranima računara, telefona, televizora, važno je nositi naočare čija stakla imaju zaštitu od plave svetlosti, odnosno H-Iprotecht. Ovaj vid zaštite se preporučuje svima koji puno vremena provode za kompjuterom, bez obzira da li imaju dioptriju ili ne, jer se plavo svetlo akumulira na zadnjem delu oka i dovodi do bržeg starenja i do degenerativnih promena.

  • PRAVILNA ISHRANA

Pravilna ishrana je važna kako za ceo organizam, tako i za zdravlje oka. Određene namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju, jer sadrže potrebne vitamine, minerale, antioksidante i druge biološki vredne materije koji doprinose boljem vidu. Najvažniji prirodni pigmenti za raspoznavanje boja i jasan vid -  zeaksantin i glutein, nalaze se u samom oku, u makuli koja je smeštena na mrežnjači. Kako organizam ne može sam da ih stvara, jako je važno njihovo unošenje kroz hranu, pre svega kroz narandžansto i zeleno voće i povrće – šargarepe, kajsije, dinje, bundevu, brokoli, spanać, blitvu.

KAKO DA IZABERETE ADEKVATNE NAOČARE ZA VID? Dioptrijske naočare često predstavljaju i poseban modni ukras. Iz tog razloga, neophodno je da obratite pažnju na karakteristike vašeg lica, kako biste izabrali model koji će vam savršeno pristajati. Dr sc. med. Snežana Pešić, stručni konsultant u DIOPTI, otkriva jednostavne trikove koji će vam pomoći da napravite pravi izbor: „Ram treba da bude udoban za nošenje i da ne klizi sa nosa. Važno je da prati fizionomiju lica - ne treba da bude ni prevelik, ni premali. Ukoliko imate bleđi ten, birajte ram sa hladnim bojama, a ukoliko imate tamniji ten bolje će vam pristajati ram sa tamnim bojama. Birajte naočare koje su suprotne obliku vašeg lica. Ukoliko imate četvrtasto lice, birajte ram koji je okrugao, a ukoliko imate malo oštrije crte lica, birajte ram sa ovalnim oblikom“, zaključuje dr Pešić.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar