Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku u okviru programa Evropske nedelje kodiranja ,,Meet and Code 2020″, organizovan je onlajn događaj na temu ,,Devojke u digitalnom svetu- IT sektor, tvoja šansa” namenjen učenicama Ekonomske škole iz Čačka i Srednje stručne škole iz Kragujevca.

Devojke su sve više zainteresovane za informacione tehnologije. Ove godine broj novoupisanih studenata i studentkinja gotovo da se izjednačio, a iskusnije kolege podržavaju trend rasta broja devojaka u ovoj oblasti.

,,Želim da apelujem da oblast Informacionih tehnologija nije isključivo rezervisana za muškarce. Kao student Računarske tehnike mogu reći da svako ko je spreman na izazove može se pronaći u ovoj disciplini,” rekla je studentkinja 4.godine Fakulteta tehničkih nauka, Milica Đoković.

Vesna Ružičić – Foto: Infopress
Nataša Cvijović – Foto: Infopress

,,Program je osmišljen sa ciljem da se među devojkama popularizuje programiranje i digitalna pismenost, ali i da se predstave mogućnosti savremenih informacionih tehnologija u različitim oblastima rada, kao što su zdravstvo, menadžment, ekonomija”, istakla je nastavnica na Katedri za Informacione tehnologije FTN-a, Vesna Ružičić.

Organizator događaja je Centar za podsticanje dijaloga i tolerancije u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, a pod pokroviteljstvom međunarodnih partnera. Odziv je premašio očekivanja organizatora.

Foto: Infopress

,,Više od 65 učesnika danas će imati priliku da prati ovaj događaj koji se realizuje isključivo onlajn, zbog trenutne epidemiološke situacije. Ove godine odziv je veći nego prethodnih, tako da smo veoma zadovoljni što ćemo sa velikim brojem devojaka razmatrati položaj žena u ovoj oblasti, njihove mogućnosti za usavršavanje i zapošljavanje,” rekla je PR Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Nataša Cvijović.

Uvreženo je mišljenje da je IT sektor oblast u kojoj muški deo populacije ima primat. Međutim, zanimljivo je da je prvi programer bila osoba ženskog pola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here