Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležen Dan kulturnog centra Guča i 60. godišnjica Sabora trubača

post-title


14. oktobra 2020. godine, na Pokrov Presvete Bogorodice zagrmele su trube iz srca Srbije, iz Dragačeva, iz Guče. Obeležen je Dan Kulturnog centra Guča i 60 – godišnjica najveće trubačke manifestacije, Dragačevskog sabora trubača.

Kao po tradiciji, tačno u 7 časova, trubačka budilica je prodefilovala ulicama Guče. A Gučani željni trube i svega onoga što ona jeste, a JESTE LJUBAV, već 60 godina, odigrali su kolo, kraj Spomenika trubaču.
Potom, u malo izmenjenim okolnostima, u prisustvu malog broja gostiju, prijatelja Sabora, organizatora, trubača, podignuta je saborska zastava kraj Spomenika trubaču. Zastava se viorila, dok je nebom odjekivao gromki zvuk trube i ona naša "Sa Ovčara i Kablara".

Zastavu je podigao Dragan Jovanović, kapelnik orkestra iz Dljina, koji je bio učesnik Prvog Dragačevskog sabora trubača, davne 1961. godine.

U okviru proslave Dana Kulturnog centra opštine Lučani, Guča i obeležavanja 60 - godišnjice Dragačevskog sabora trubača, na letnjoj pozornici Kulturnog centra u Guči priređen je i prigodan kulturno -umetnički program. Svirale su nam trube najboljih orkestara sa 59. Dragačevskog sabora trubača: Elvisa Bajramovića iz Bojnika, Siniše Stankovića iz Zagužanja kao i orkestar "Timočki veseljaci" iz Knjaževca. Gromki zvuk trube čuo se i iz truba orkestra "Dragačevske trube", Dragana Pavlovića iz Guče.

Program su upotpunili čuvari narodne tradicije i naši prijatelji, KUD "Abrašević", Guča, najmlađa i srednja grupa, kao i njihov Prvi ansambl. Tu su bili i naši drugari, članovi dečijeg ansambla "Bambi" iz Čačka, petostruki dobitnici nagrade za njalepšu narodnu nošnju na Saboru.
Sabor je za 60. rođendan dobio i novo izdanje, knjigu posvećenu trubi, trubačima, saborašima, organizatorima. Reč je o knjizi pod nazivom „Večnoj trubi i trubačima“, čiji je autor Dejan Tomić. Odmah nakon kulturno –umetničkog programa, priređena je i promocija novog izdanja, na kojoj su govorili sam autor, kao i prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.
Nakon promocije knjige, obnovljena je uspomena na veličanstveni život i rad prote dragačevskog Janka Molera Mihailovića i njegovog sina Sretena Protića Molerovića. U holu Kulturnog centra, otvorena je izložba pod nazivom „Lučonoša Janko Moler Mihailović“, autora Dragana Đukića. Ovom izložbom autor je preduzeo značajan korak koji će dovesti do trganja od zaborava svih istaknutih ličnosti Dragačeva koji su ostavili nemerljiv doprinos kulturnom razvitku ovog kraja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar