Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Oplaneti se i recikliraj

post-title


Kako bi ukazali na značaj recikliranja Javno komunalno preduzeće Komunalac, sa računima za iznošenje i deponovanje smeća, započelo je podelu flajera pod nazivom “Oplaneti se i recikliraj” koje su zajedno izradili sa Udruženjem “Sove na oprezu”, a uz podršku Grada.

Na flajerima se mogu pročitati informacije o značaju reciklaže i koliko je vremena potrebno da se pojedine vrste otpada razgrade.

Foto: MNA/Sove na oprezu

Tako na primer kora banane se razgradi do nekoliko meseci, konzerve od 50 do 100 godina, papir i karton do godinu dana, stiropor, plastične kese i plastična pet ambalaža do 1.000 godina, a staklo nikad.

Foto: MNA/Sove na oprezu

Pravilo je da se u zelene kante odlažu kuhinjski otpad, pelene, ulošci, a u kese suvi otpad poput papira, kartona, plastike, PET ambalaže, limenke, tetrapak, staklena ambalaža.

Podaci pokazuju da se reciklažom jedne tone novinskog papira sačuva 17 stabala u prirodi, za reciklažu starog papira potrebno je 40 odsto manje energije, a količina štetnih gasova manja je za 75 odsto na proizvodnju hartije od sirovog materijala.

Foto: MNA/Sove na oprezu

Staklo se u prirodi ne razgrađuje, a može se reciklirati nebrojano puta, baterije, uz plastiku predstavljaju najotrovniji i najopasniji otpad, a teški metali u jezgru baterije se ne razgrađuju i izuzetno su toksični za zemljište i životnu sredinu.

Flajeri i plakati biće podeljeni i školama, kako bi se mlađe generacije dodatno edukovale o ovoj veoma važnoj temi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar