Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ko su novi ministri? Biće velikih iznenađenja, neko je sačuvao fotelju

post-title


Nova vlada trebalo bi da ima više od 20 ministara, najvećim delom iz Srpske napredne stanke, koja i ima apsolutnu većinu poslanika, to se sigurno zna, ali još uvek se nagađa ko će biti na čelu kog Ministarstva.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić otkrila je juče da se još traga za imenima tri ministra u njenoj vladi, a da je dilema i da li će jedno ministarstvo, ali će u nedelju pre podne biti sastanak Predsedništva SNS kad će biti objavljena sva imena

Lista s imenima budućih ministara i dalje je otvorena, ali je izvesno da će, pored rokade ministara u pojedinim resorima, u vladi biti mesta za nova lica, ali i svojevrsne povratnike na ministarska mesta.

Neka imena i pozicije su ipak počeli da se pojavljuju u javnosti, a jedino je Siniša Mali potvrdio da će ostati ministar finansija.

"Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost".

Lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je i da će Nebojša Stefanović biti u sistemu bezbednosti, a pretpostavlja se da će to biti sektor odbrane.

Izvesno je i da Nebojša Stefanović neće više biti ministar policije, a spekuliše se o njegovim eventualnim naslednicima, pa su pominjani Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, čak i Ivica Dačić.

Prema saznanjima Kurira, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović najverovatnije će rotirati dosadašnje resore, pa će lider Pokreta socijalista preuzeti policiju, a potpredsednik naprednjaka odbranu.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije i bivši ministar pravde Nikola Selaković , prema pisanju medija, vratiće se u Nemanjinu 11, i to kao ministar spoljnih poslova, na mesto Ivice Dačića, kome je, na iznenađenje svih, pripalo mesto predsednika Skupštine.

Najozbiljniji kandidat za novog ministra energetike i rudarstva je Zorana Mihajlović, koja je dosad vodila građevinarstvo i infrastrukturu, i ovo bi joj bio zapravo povratak u energetski sektor, saznaje "Kurir".

 Socijalisti i Šapićev SPAS - ko će dobiti više

"Socijalisti zasad imaju sigurno jedno, a vrlo moguće i dva mesta u vladi. Teško da mogu da računaju i na treće ministarstvo. Još se vaga koji resori će im pripasti, ali je izvesno da će ih zauzeti Aleksandar Antić, koji je u igri za nekoliko resora, i Branko Ružić, koji bi mogao da ostane na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave. Razmatra se i da se Aleksandru Šapiću, odnosno njegovoj listi SPAS, poveri novi resor u vladi, a to je briga o porodici, deci i demografiji", navidi izvor Kurira.

Međutim, dodaje, za to mesto u opciji je i dr Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba. Sasvim novo ime moglo bi da dođe i na dužnost ministra pravde. U igri je Maja Popović, bivši sudija i nekadašnja šefica kabineta Aleksandra Đorđevića dok je bio na čelu BIA.

Šapić je juče potvrdio da neće biti ministar, da ostaje predsednik opštine Novi Beograd, ali nije hteo da otkriva koga će Spas da šalje u ministarski kabinet. 

Šapić danas na pitanje novinara da li će ministarsko mesto dobiti Ratko Dmitrović, treći na listi SPAS-a, nije dao direktan odgovor, već je rekao novinarki da "nije loše informisana".

Takođe, nagovestio je da bi resor koji će pripasti SPAS-u mogao upravo biti onaj za populacionu politiku i demografiju, jedan od dva nova u Vladi.

Tako bi, bar za sada trebalo da bude razrešen deo nejednačina o novom izgledu Vlade.

Lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će SPS u Vladi učestvovati u izmenjenom formatu, a kako se moglo čuti na Predsedništvu SNS, to podrazumeva dva resora.

"Na Predsedništvu je rečeno da će socijalistima pripasti, pored mesta šefa parlamenta, i da vode dva ministarstva.

To je ono što je izvesno, a možda im bude dodeljeno i neko ministarstvo bez portfelja. Ipak, prva opcija je najizvesnija", navodi izvor  iz vrha SNS.

Socijalisti su juče održali i Predsedništvo stranke na kojem je jednoglasno usvojena odluka o učešću u novoj vlasti, kao i kandidatura Dačića za predsednika Skupštine.

Dačić je prethodno predočio ciljeve Vlade.

Kada je reč o koalcionim partnerima SNS, predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, najavio je da bi u narednim danima trebalo bi da obavi razgovore sa PUPS i Srpskom narodnom partijom.

Kako se sada spekuliše, Krkobabić koji u ovom mandatu brine o regionalnom razvoju mogao bi da proširi svoj delokrug i da se stara o selu, međutim, ostaje nedoumica da li će i Nenad Popović nastaviti rad u Nemanjinoj 11, gde je trenutno ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj.

Ministri iz redova SNS-a

U Vladu bi trebalo da se vrati i Nikola Selaković, koji je sada na mestu generalnog sekretara predsednika Srbije, što i ne čudi jer važi za čoveka od velikog poverenja Aleksandra Vučića.

Njemu se pripisuje mesto ministra spoljnih poslova, a premijerka Ana Brnabić juče nije želela da komentariše navode da će Nikola Selaković postati ministar, jer ne bi bilo korektno da sada komentariše takve stvari, ali je rekla da bi ga želela u svom timu.

"Možda i dođe do nekih rokada već dobro poznatih imena. Ne razmišljamo koji resor, koja vlada, već samo da se uradi sve što može u godini koja će biti puna izazova za naše građane. Svakako, mogu reći da bih Selakovića želela u svom timu, a biće mnogo novih imena", rekla je Brnabićeva.

Brnabić će danas, zbog imenovanja Dačića na mesto predsednika Skupštine Srbije preuzeti rukovođenje MSP-om do izbora novog ministra.

Među novim imenima koji su viđeni za ulazak u Nemanjinu 11 su nekadašnja predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, potpredsednica i poslanica SNS Marija Obradović i članica UDS Gordana Čomić.

Priča se i da Vladan Vukosavljević neće biti ministar kulture, a kao moguća zamena pominje se Maja Gojković, dok se ranije spekulisalo da bi resor kulture mogli da preuzmu Aja Jung ili Ivan Tasovac.

Četiri nedoumice

Lider SDPS i dosadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić trebalo bi da ustupi svoje mesto u vladi Tatjani Matić, koja je do sada bila državna sekretarka u tom resoru.

Maja Gojković je najozbiljniji kandidat za mesto ministra kulture, a Nenad Borovčanin za ministra sporta.

"Ne bi bilo iznenađenje ni da Vanja Udovičić ostane. Gotovo je izvesno da će Zlatibor Lončar nastaviti da vodi Ministarstvo zdravlja, baš kao i Branislav Nedimović poljoprivredu. Još se traži rešenje za novi resor ljudskih prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, koji bi mogao biti poveren nekoj od manjinskih stranaka", kaže izvor "Kurira".

On dodaje da je u vladi obezbeđeno mesto i za Irenu Vujović, dosadašnju predsednicu opštine Savski venac, koja je najozbiljniji kandidat za resor Zaštite životne sredine.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić juče je rekla da zaista ima još dilema o sastavu vlade.

"U nedelju pre podne će biti sastanak Predsedništva SNS, kad će biti objavljena sva imena. Imamo zasad dilemu za tri ministarstva. Tačnije, za jedno ministarstvo se dvoumimo da li će ga uopšte biti, a za tri do četiri razmišljamo koga ćemo postaviti", rekla je Brnabićeva za TV Hepi.

Misterija Lončara

Tačno četiri meseca prošla su od parlamentarnih izbora, a spisak ministara koji će činiti novu vladu, po rečima predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, tek sada se privodi kraju.

Poslednjih meseci mediji su spekulisali o kadrovskim rešenjima i samo jedno ime nije pomenuto niti u jednoj varijanti - Zlatibor Lončar, piše "Blic".

Da li će Zlatibor Lončar biti najveće iznenađenje? Bomba o kojoj mediji pričaju.

Govorilo se da ćemo dobiti novog šefa diplomatije i ispostavilo se da je to tačno, iako se još spekuliše ko će to biti.

Tu i tamo pojavi se na nekom događaju koji se tiče zdravstva i koji podrazumeva prisustvo resornog ministra, ali ništa dalje od toga.

Lončar je za ministra zdravlja prvi put izabran 2014. godine, a reizabran je na tu funkciju i posle izbora u aprilu 2016. godine.

Hoće li nas Vučić iznenaditi izostavljanjem Lončara sa spiska nove vlade ili postavljanjem na neku potpuno novu i nesrodnu funkciju, ostaje nekoliko dana da vidimo. Možda, mada su male šanse, ostane i ministar zdravlja.

Inače, danas posle 10 sati počela je Sednica Skupštine Srbije na kojoj poslanici treba da glasaju za izbor Ivice Dačića za predsednika parlamenta. Ovom sednicom praktično započinje proces konačnog formiranja rukovodstva Skupštine Srbije, skupštinskih tela, ali i Vlade Srbije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar