Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obradović: Samo opšta neposlušnost vodi do promena, ključna reč je pobuna

post-title


Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da nema razloga da se slavi pobeda bojkota, ali da vlast ipak jeste prisiljena da vuče, kako je naglasio, neke atipične poteze.

On je u emisiji “360 stepeni“ Televizije N1 upitao vlast zašto sada raspisuje izbore za godinu dana, ako nema ništa sporno u izborima koji su održani u junu.

– Ne treba nasedati na njegove spinove, treba se baviti svojim poslom. Sve priče o izbornim uslovima su ispričane, i zato ne učestvujem u sastancima opozicije i ne pada mi na pamet da gubim vreme. To više nije tema, već imamo li snage da pritisnemo vlast da ispuni te zahteve – kazao je Obradović.

On je rekao da se opozicija ne slaže oko načina na koji se to može postići i da postoji veći deo u opoziciji koji smatra da je Brisel rešenje svih problema i da će EU „čarobnim štapićem priterati Vučića“ da obezbedi slobodne izbore.

– Nisam oduševljen tom idejom da će EU rešiti naše probleme, već drugim varijantama da sami treba da se izborimo za te uslove. Jedini jezik koji ovaj režim razume je jezik demonstracija i građanske neposlušnosti – dodao je lider Dveri.

Kako je rekao, opozicija ne može beskrajno čekati Brisel, niti moliti vlast da joj izađe u susret, već treba da se dogovori kojom vrstom protesta ili demonstracija može za to da se izbori.

Obradović veruje da će za promene biti „te kritične mase“.

– Ljudima je dozlogrdilo, izaći će na ulice bez političara ili sa političarima i reći da ovako više ne može… Mi imamo pravo da se suprotstavimo i na građansku neposlušnost. Izlazimo na ulicu jer su nam blokirane sve institucije – dodao je.

On je rekao da smatra da „stvari moraju da se menjaju dramatično“.

– Sistem mora da bude demontiran do temelja, a ključna stvar je promena izbornog sistema koji kao opozicija treba da izbacimo na sto. Ovakav sistem postoji samo u dve zemlje u Evropi – Srbiji i Crnoj Gori, partokratija želi ovakav sistem. To je podjednako važno pitanje kao sloboda medija ili funkcionerska kampanja. Zašto? Jer SNS se najviše na svetu plaši promene izbornog sistema, spajaju izbore jer će sve liste nositi ime Vučića. Jer nijedan njihov kanidtat ne može da izađe na izbore pod svojim imenom – kaže Obradović.

Lider Dveri ocenio je da je najveći problem geografska nepreprezenativnost u parlamentu.

– Samo opšta građanska neposlušnost može da dovede do tih promena. Ključna reč je pobuna, neka se celom Srbijom ori pobuna, nemojte se više sklanjati i dozvoljavati da vas gaze – poručio je Boško Obradović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar