Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Štednja u bankama u porastu, građani potpuno sigurni u svoje depozite

post-title


Štednja u bankama je i dalje u porastu bez obzira na to što kamate nisu tako primamljive kao nekada. Računica pokazuje da je najisplativije štedeti u dinarima jer su kamatne stope gotovo tri puta veće kada su u pitanju štedni ulozi u toj valuti.

Profesor Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita, kaže za Jutarnji program da je posebno važno da se prihod po osnovu kamate na štedne uloge u dinarima ne oporezuje dok se prihod na osnovu kamate na deviznu štednju oporezuje u iznosu od 15 posto.

Dodaje da svi oni koji su u proteklom perodu štedeli u dinarima, a kaže da je već pet, šest godina dinar veoma stabilan u smislu da je kurs približno isti, ostavrili su višestruko veći prihod po osnovu kamata.

Profesor Hanić kaže da na porast štednje u bankama utiče nekoliko faktora.

"Pre svega radi se jačanju poverenja u bankarski sektor, jačanju poverenja u dinar tako da imamo rast dinarske štednje. Interesantno je da je ovih devet meseci došlo do velikog porasta štednje", ističe profesor.

Drugi faktor koji utiče je, naglašava, sistematski u poslednjih osam odnosno šest godina. 

"To je porast svetsti o potrebi štednje kako za pojedince, a da ne govorimo o značaju štednje sa stanovišta obezbeđivanja sredstava za investicije, ekonomski rast i slično", kaže predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita.

Jako je važno uzeti u obzir, ističe profesor, da je sigurnije imati sredstva u banci nego u stanovima pa makar kamtna stopa bila veoma niska.

Agencija za osiguranje depozita brine o nekoliko desetina milijardi evra uključujući i dinarsku i deviznu štednju. Ta sredstva u fondu za osigaranje depozita kontinuirano rastu.

"Agencija ima u svom fondu ima toliko sredstava da građani mogu biti potpuno sigurni u svoje depozite bez obzira o kojoj se banci radi. Do 50.000 evra svaki građanin po jednom računu u jednoj banci je siguran. Mi imamo osigurani znos 50.000 evra, a Evropi je taj iznos 100.000 evra", ističe Hanić.

Dodaje da za sada nije razmatrana opcija da se u narednom perodu poveća ulog. 

"Ono što je jako važno da je agencija je u poslednjih nekolko godina ostvarila visok stepen usaglašenosti sa međunarodnom najboljom praksom i prošle nedelje smo usvojili posebnu metodologiju evropske asocijacije osiguravača sa odgovarajućim drugim relevatnm asocijacijama koje propisuju određene standarde i pravila kako bi sistem osiguranja depozita bio delotvoran",  kaže predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita.

Agencija je uvela posebnu metodologiju obračuna visine premije koje banke plaćaju i tametodologja će uskoro biti primenjena. Cilj pored ostalog je da se smanji rizik bankarskog sektora", kaže profesor Hasan Hanić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar