Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska lepotica sada stiže i na kućnu adresu: Počelo vađenje sadnog materijala u Instititu za voćarstvo u Čačku

post-title


Nadaleko je čuven rasadnički materijal koji se pod budnim okom stručnjaka proizvodi u Institutu za voćarstvo u Čačku. Poslednjih dana oktobra počelo se sa vađanjem sadnica, a ono što je novitet ove godine je dostava najboljih čačanskih šljiva i jabuka – na kućnu adresu, što je naročito praktično za meštane udaljenih sela.

„Pre sedam dana krenuli smo sa vađenjem sadnog materijala iz naših zasada i sa prodajom svih vrsta drvenastih voćaka: šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve. Interesovanja iz godine u godinu je različito, šljiva je uvek tu među prvima, zatim kajsija ali i orah i leska. Rasadu sadimo za svih 18 sorti šljive koje je institut stvorio u prethodnom periodu”, rekao je direktor čačanskog Instituta Milan Lukić.

Pri vađenju sadnice treba se voditi računa da se ne ošteti koren ali i nadzemni sistem. Ukoliko dođe do oštećenja ona se ne pušta u prodaju.

„Mi imao i naše interne kontrole, iako nismo obavezni po zakonu, da bi naši proizvođači bili potpuno sigurni i bezbedi kada je u pitanju sadni materijal”, kazao je Lukić.

Iz ove naučne ustanove je do sada izašlo  46 oplemenjenih sorti raznog vrsta voća, a najpoznatije su svakako sorte šljive, 18. po redu je „lana” koja je proletos stigla na sadnju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar