Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku se održava dvodnevni skup o Rimskim termama (FOTO)

post-title


U organzaciji Narodnog muzeja u  Čačku danas je počeo dvodnevni skup "Rimske terme 50 godina nakon otkrića: dijalog nasleđa i zajednice".

Skup je posvećen obeležavanju jubileja, 50 godina od otkrića Rimskih termi koje se nalaze u strogom centru Čačka, tj. pola veka od otkrića  prvog antičkog lokaliteta u Čačku.  Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, prema projektu arhitekte  Radoslava Prokića. Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture pre tačno pola veka.

 "Ovde smo okupili, ne samo da razgovaramo o zaštiti i prezentaciji, nego i da se bavimo naučnim aspektima Rimskih kupatila i kupanja u rimskom svetu.  Rimske terme pripadaju grupi  vrlo  specifičnih spomenika  kojih u prefekturi Ilirik na  širem balkanskom  području ima oko 500 i koje su za jedan milenijum nadživele ta svoja mesta", kaže dr Gordana Jeremić iz Ahreološkog instituta u Beogradu i koautor monografije o Rimskim termama.

Foto: Infopress

 "Kupatila u Čačku pripadaju malim rimskim kupatilima koja su nastala iz antičkih kupatila i bila su središte kako kulture tako i zdravlja. Stanovnici su vodili računa o zdravlju, a uživali su i u literaturiumetnosti i muzici", ističe direktorka Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić.

Foto: Infopress

Prvog dana skupa referate izlažu stručnjaci koji se na direkatan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem. Posebno se stavlja akcenat na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice.

Foto: Infopress

Na skupu će biti prezentovani radovi  i problem sa kojima se mi susrećemo kao istraživači i prezenteri kulturne baštine ", kaže Aleksandra Gojgić viši kustos  Narodnog muzeja u Čačku.

Foto: Infopress

"Da bi se bilo koje arheološko nasleđe prezentovalo najpre ga treba očuvati za buduće generacije kako bi se predstavilo, sačuvalo i dalje koristilo. Ja ću u svom izlaganju akcenat staviti na mogućnosti lokalnih samouprava  da očuvaju nasleđe, a da ne moraju da izdvajaju više novca jer se sve to finansira iz postojećih prinadležnosti", istiće predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja .

 Skup se održava  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku grada Čačka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar