Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Graditelji ulične umetnosti Gornjeg Milanovca

post-title


Prethodnog vikenda ekipa „Graditelja“ organizovala je drugu po redu akciju „Graffiti jam“, tokom koje su mladi umetnici iz Beograda, Vranja, Čačka, Mataruške banje i Gornjeg Milanovca oslikali još nekoliko zidova u našem gradu.

Foto: GM Press

Grafiti su alternativna umetnička forma koja je u 20. veku prošla kroz različite faze razvoja. Radovi najeminentnijih svetskih grafiti majstora izazivali su tokom druge polovine prethodnog stoleća oprečene reakcije javnosti, od oduševljenja do oštre osude. Iscrtavanje gradskih zidova na mnogim mestima je ilegalno zbog čega su autori grafita uglavnom nepoznati ili svoje radove potpisuju pseudonimom. Danas su grafiti deo urbane kulture, ulepšavaju gradove širom sveta i daju im jedinstveni, lični pečat.

David Milosavljević – Soda, skejter - Foto: GM Press

„Mislim da to postoji otkad postoji i čovek, u pećini su ljudi crtali po  kamenu.  Ovo je izlazak umetnosti iz galerija u javni prostor, gde ona postaje dostupna bukvalno svima u gradu, kako klincima, tako i starijem stanovništvu“ – rekao je David Milosavljević – Soda, skejter, milanovčanin koji već neko vreme živi u Beogradu i aktivno učestvuje u organizaciji sličnih dešavanja u prestonici, a u pitanju su festivali koji okupljaju ljubitelje skejta i ulične umetnosti. Kao jedan od inicijatora „Graffiti jam“ akcije u našem gradu David kaže da grafiti, pre svega, mogu da nam posluže kao inspiracija.

Nešto više o sadržaju samih crteža rekao nam je Jovan Lješević, pevač benda „Reflection“, koji je takođe učestvovao u organizaciji ovog događaja. Kako kaže, umetnicima je ostavljena apsolutna sloboda da se umetnički izraze, naravno, bez političkih konotacija ili bilo kakvih uvredljivih sadržaja.

Jovan Lješević, pevač benda „Reflection“ - Foto: GM Press

„Učestvovalo je preko 10 umetnika i odrađeno je 6 ili 7 zidova u Gornjem Milanovcu. Neki su veći poput ovog u dvorištu Gimnazije, ali urađeni su i neki manji grafiti. Lepše je svakako od žvrljotina i psovki koje su ranije krasile ove zidove. Pošto je ovo u dvorištu škole, umetnici su imali obzira, pa su predstavili različite predmete – biologiju, hemiju, sport…“ – rekao je Lješević.

Foto: GM Press
Foto: GM Press
Foto: GM Press

Podršku u ovoj akciji oslikavanja „Graditelji“ su dobili od brojnih kompanija, preduzeća  i  ugostiteljskih objekata među kojima su  Zvezda Helios, MTN Montana, BeoWallz, Spektar, Tri hrasta, Ekonomik S i Grill G, kao i od festivala „DUK“ iz Čačka.

Ulične umetnosti će, po svemu sudeći, biti sve više u našem gradu, a za sada je vidljiva na trafostanici kod FAD-a i Brda mira, u dvorištu Gimnazije, na zidu kod Druge osnovne, zatim na prvoj zgradi sa leve strane od vojske i na zidu kod Proleter prodavnice u glavnoj ulici.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar