Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Koje zamke mogu da vas sačekaju ako kupite stan u izgradnji

post-title


Kupovina stana kao jedna od važnijih životnih odluka može kriti birokratske zamke, naročito ako se odlučite za nekretninu u izgradnji. U Beogradu postoji milion i sto hiljada kvadrata u izgradnji kojih još nema nigde u katastru.

Šta sve može da vas snađe ako kupujete stan u izgradnji, a tragova o tome nema u Katastru. Može doći do dvostruke prodaje stana, zatim do toga da se proda stan drugačijih karakteristika nego što je predviđeno građevinskom dozvolom ili u najgorem slučaju, da se nakon prodaje nekog stana kupcu uspostavi hipoteka, kaže javni beležnik, Nina Štiglić koja se gotovo svakodnevno sreće sa takvi problemima.

Nina Štiglić ističe da je to postalo svakodnevnica.

"U Beogradu postoji milion 100 hiljada kvadrata stanova u izgradnji koji nisu zabeleženi u Katastru nepokretnosti i na taj način nisu vidljivi", navodi Štiglićeva.

Veliki broj stanova ili objekata u izgradnji u Beogradu nema takozvanu predbeležbu u Katastru. To znači da kupci nakon što na licu mesta vide ono što žele da kupe, u Katastru kasnije ne mogu da pronađu. A ako toga nema, kupci ne mogu da provere da li se objekat gradi u skladu sa Zakonom.

Republički Geodetski zavod u roku od sedam dana od dana dostavljanja građevinske dozovole ima obavezu da završi taj posao, ali u praksi to traje mnogo duže.

"Investitori mogu da traže po svom zahtevu da se to izvrši. Praksa je pokazala da kada su to tražili, u roku od sedam dana retko kada je završeno, a čekali su po šest, sedam meseci da se to završi, iako je u njihovu korist da se objekat predbeleži", navodi Štiglićeva.

Kada je objekat u izgradnji već u Katastru, nakon završteka gradnje, stan ili zgrada po automatizmu pripada kupcu.

"Iz predbeležbe postaje zabeležba, tako da kupci od trenutka kada kupe stan u izgradnji do zaključenja ugovora mogu da budu spokojni jer javni beležnik kada je predbeležen objekat može odmah da pošalje ugovor Katastru i na taj način je pravna sigurnost potpuna", objašnjava Štiglićeva.

Iz Katastra su nam rekli da nisu u mogućnosti da nam daju sagovornika niti su nam poslali pisani odgovor. Investitori, kao ni Ministarstvo građevine takođe nisu želeli da govore o ovoj temi. Zakon postoji, a jedino što može da se uradi je da on počne da se primenjuje u praksi, odnosno, da se svaki zahtev za predbeležbu obradi u propisanom roku od sedam dana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar