Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Smeće ponovo preplavilo Lim, ekolozi poručuju da bi ova reka uskoro mogla da postane mrtva (FOTO) (VIDEO)

post-title


Stotine kubika smeća ponovo plovi rekom Lim i preti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih reka u kojoj su se odrasli i deca kupali,  sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada . Zbog nedostatka finansijskih sredstava postavljanje zaštitne sajle nije dovršeno, što otežava situaciju.

Foto: RINA

„Zavisno od vremenskih uslova, vetrova i kiša gomila se količina otpada na reci. Ovo nagomilavanje smeća može da bude veliki problem, jer može da ugrozi rad elektrane, a ukoliko se podignu ustave, Priboj će imati praktično plutajuću deponiju, takav scenario se već desio pre nekog vremena, a slike su bile katastrofalne“, rekao je za RINU, Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Foto: RINA

Osam opština kroz koje protiče  Lim nemaju sanitarne deponije,a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju.

„Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim  tokom“, rekao je Goran Reković, predsednik F onda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

Ekolozi u Priboju  upozoravaju da ukoliko se uskoro nešto ne preduzme da bi Lim mogao da postane mrtva reka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rekom, ali da za njegovu realizaciju nedostaje novac.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar