Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanskim nezaposlenim porodiljama puna tri meseca kasne nadoknade u nadležnosti lokalne samouprave

post-title


Ljilja Mijatović jedna je od dvadesetak nezaposlenih porodilja koje proteklih dana traže odgovor na pitanje – zašto im tri meseca kasne naknade koju im isplaćuje grad Čačak.

– Mi žene, majke, nezaposlene porodilje, sada već treći mesec ne primamo naknade. U opštini u Čačku dobili smo informaciju da će isplata biti u petak ili krajem meseca. I tako od petka do petka – rekla je Ljilja Mijatović obraćajući se redakciji Nova.rs.

Kako ističe, nezaposlene porodilje primaju naknadu godinu dana od oko 10.000 dinara mesečno.

– Ovo je već treći mesec da nemamo uplatu. Govore nam da Beograd treba da uradi rebalans, pa je socijalno zaključano, pa ne radi aplikacija… – navodi naša sagovornica.

U Upravi grada Čačka nam je rečeno da je za isplatu naknada nezaposlenim porodiljama nadležan Centar za socijalni rad.

Centri za socijalni rad, pak, radi “pod kapom” Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Do momenta objave ovog teksta nismo dobili odgovor na pitanje šta je razlog kašnjenja i kada ove porodilje mogu da očekuju svoj novac.

– Svejedno je da li se beba rodila u Čačku, Beogradu, Jagodini, Novom Sadu ili bilo kom drugom mestu u zemlji. Ima puno nezaposlenih porodilja i sve one treba da dobiju podršku. Ta podrška treba da ide iz budžeta države. Sve one treba da dobiju isto, a ne da naknada koju primaju zavisi od toga da li lokalna samouprava ima novca ili program za podršku roditeljstvu – kaže za Nova.rs Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala “Bebac.com“.

Ona objašnjava da zakon pravi razliku između porodilja koje su u 18 meseci koje su prethodile rađanju bebe ostvarile zaradu, i onih koje su sve vreme bile nezaposlene.

Tako žene koje su imale i nekoliko meseci staža tokom prethodnih godinu i po mogu da računaju na naknadu koja proizilazi iz plaćenih poreza i doprinosa. Jedino što će biti isuviše mala, jer se ostvarena zarada u tom periodu deli na svih 18 meseci.

Žene, pak, koje su 18 meseci pre porođaja bile nezaposlene, mogu da računaju samo na podršku lokalne samouprave, ukoliko takva pomoć postoji, jer naknadu za nezaposlene porodilje nemaju svi gradovi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar