Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



45 godina čačanskog FTN-a- svečanost odložena

post-title


Na današnji dan pre 45 godina počeo je da radi nekada Pedagoško-tehnički, a danas Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu. 

Zbog epidemiološke situacije, odložena je svečanost koja se tradicionalno priređuje povodom Dana Fakulteta.  Tim povodom, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku uputila je čestitku diplomcima i poruku svima koji su prethodnih godina svojim prisustvom ovaj dan posvećivali FTN-u.
Poruku prenosimo u celosti:

Dragi diplomirani studenti, 
uvažene kolege, 
poštovani prijatelji,
na današnji dan pre 45 godina počeo je da radi naš Fakultet, nekada Pedagoško-tehnički, a danas Fakultet tehničkih nauka u Čačku. 

U ime kolektiva Fakulteta,  dekanskog kolegijuma i u svoje lično ime čestitam studentima koji su u školskoj  2019/2020. godini diplomirali na svim nivoima akademskih i strukovnih studija sa željom da svi vi koji ste stekli visoko obrazovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku budete uspešni u svojim profesijama i da vam trenuci provedeni u našem zajedničkom kolektivu budu u najlepšem sećanju.  

Žao mi je što zbog pandemijskih okolnosti nismo u prilici da priredimo novembarsku svečanost i zajedno sa vama - našim diplomcima, studentima, kolegama u penziji, gostima, predstavnicima medija, podelimo radost jubilarnih 45 godina postojanja i rada Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i 60 godina visokog obrazovanja u Čačku, jer u ovom periodu je najvažnije da svi budemo zdravi. 

Nadam se da će nam pandemijske prilike omogućiti da svečanu dodelu diploma, dodelu nagrada najboljim studentima i našim saradnicima iz privrede, uz prigodan program i u prisustvu prijatelja Fakulteta, priredimo na proleće u zdravlju i na radost svih nas. 


10. novembar 2020. godine                                     Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku
Prof. dr Danijela Milošević


Osnivanje Pedagoško-tehničkog fakulteta bila je važna poluga obrazovanja visokostručnih kadrova prevashodno u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji, a 1976. godine PTF je bio jedna od tri osnivačke ustanove – potpisnice dokumenta o osnivanju Univerziteta „Svetozar Marković“ u Kragujevcu, sada Univerziteta u Kragujevcu, akademske porodice kojoj Fakultet danas pripada. 
Pored obrazovno-naučne delatnosti, u toku 45 godina rada, Fakultet razvija i unapređuje svoje istraživačko razvojne potencijale što je u svakom vremenu svojevrsna podrška privredi. Saradnja se ostvaruje sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, brojnim naučno-istraživačkim centrima, institutima, nacionalnim i međunarodnim univerzitetima kao i brojnim domaćim i inostranim preduzećima i kompanijama. 

Postojanje visokog i fakultetskog obrazovanja u Čačku u oblasti tehničkih nauka dalo je očekivani doprinos razvoju industrije ne samo u Čačku, već u čitavoj Srbiji, na prostorima nekadašnje države Jugoslavije i van njenih granica. Stručnjaci sa diplomom iz oblasti tehničkih nauka, stečenom u Čačku,  radili su ili rade po čitavom svetu.  

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku trenutno studira skoro 2000 studenata što ga među 12 fakulteta, čini  najbrojnijim na Univerzitetu u Kragujevcu.
Inače, na čačanskom FTN-u realizuju se  tri nivoa akademskih studija (osnovne, master i doktorske) i dva nivoa strukovnih studija (osnovne i master).



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar