Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Žute i mirisne, ali pre svega zdrave - dunje

post-title


Dunje vode poreklo iz raznih delova Azije i Mediterana. U staroj Grčkoj i Rimu bile su simbol ljubavi i plodnosti, a njihovi pozitivni efekti za zdravlje ljudi brojni su i neprestano se istražuju.

U narodnoj medicini se već dugo koriste, širom sveta, ali dalja naučna istraživanja su neophodna kako bi se utvrdila lekovita svojstva dunja. 

Ovo voće poseduje umerene količine vitamina C i bakra, kao i male količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i magnezijuma.

Dunje nude širok spektar hranljivih sastojaka uz vrlo malo kalorija a mnoge blagedati povezane sa dunjom mogu se pripisati bogatoj zalihi antioksidanasa u tom voću.

Antioksidansi smanjuju metabolički stres, smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, podaci su Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD.

Istraživanja sugerišu da neki antioksidansi u dunji, uključujući flavonole poput kvercetina i kempferola, smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti srca, navode u Institutu.

Dunja je dobar lek koji suzbija neke od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće, kao što su mučnina i povraćanje.

Jedna studija u kojoj je učestvovalo 76 trudnica pokazala je da je jedna kašika (15 ml) sirupa od dunje bila znatno efikasnija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine tokom trudnoće, saopštili su iz Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD.

Iako ovi podaci obećavaju, potrebno je više istraživanja.

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje različitih digestivnih poremećaja.

Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi crevno tkivo od oštećenja povezanih sa upalnim bolestima creva poput ulceroznog kolitisa.

U studiji na pacovima sa ulceroznim kolitisom, oni kojima je dat ekstrakt i sok od dunja imali su značajno smanjeno oštećenje tkiva debelog creva u poređenju sa kontrolnom grupom, podaci su Instituta u kome ipak navode da takvo dejstva treba da potvrde istraživanja u kojima će učestvovati ljudi.

Druga istraživanja sugerišu da biljna jedinjenja u dunji mogu pomoći u prevenciji i lečenju čira na želucu.

U istraživanju je dokazano da je sok od dunja usporio je rast H. pilori, bakterije za koju je poznato da izaziva čir na želucu.

Studija na pacovima, na koju se pozivaju stručnjaci Instituta, otkrila je da je ekstrakt dunje takođe imao ulogu u sprečavanju pojave čira na želucu izazvanog alkoholom.

Nekoliko istraživanja takođe sugeriše da sirup od dunja može pomoći u kontrolisanju gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao refluks kiseline.

Sedmonedeljno istraživanje na 80 dece sa refluksom kiseline pokazalo je da je svakodnevno davanje sirupa od dunja jednako efikasno kao i lekovi koji se inače koriste za ublažavanje simptoma tog stanja.

Pored toga, u četvoronedeljnoj studiji u kojoj je učestvovalo 96 dece sa refluksom kiseline, korišćenje koncentrata dunje je, uz tradicionalne lekove, poboljšalo njihovo stanje. Smanjeni su simptomi kao što su povraćanje, odbojnost prema hrani, bolovi u stomaku…

Dunje mogu ublažiti različite simptome alergije potiskivanjem aktivnosti određenih imunih ćelija odgovornih za alergijske reakcije.

Neki komercijalni lekovi protiv alergija, kombinuju limunov sok i ekstrakt ploda dunje. Nekoliko malih studija podržava njegovu sposobnost sprečavanja i lečenja blagih alergijskih reakcija, poput curenja iz nosa i astme, a i studije na miševima, kako navode u Institutu za zdravlje SAD, sugerišu da ekstrakti ploda i semena dunje mogu sprečiti i lečiti alergijski dermatitis. 

Iako su stručnjaci naveli brojne zdravstvene probleme, u čijem ublažavanju voće kao što je dunja može biti od pomoći, oni takođe potenciraju da je potrebno još dosta istraživanja i temeljnih analiza kako bi se sa sigurnošću sve navedene blagodeti potvrdile.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar