Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku kvalitet vazduha zadovoljavajući

post-title


Prema internet aplikacijama Čačak je pri vrhu liste najzagađenijih gradova u Srbiji. Međutim, iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku uveravaju da je Kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou. Merenja se vrše svakodnevno na dva merna mesta, a rezultati tokom oktobra pokazali su da osim manjih odstupanja na dnevnom nivou, nije bilo značajnijeg prisustva zagađujućih materija.

Građani kažu da boravak na otvorenom u doba dana kada je emisija štetnih materija pojačana nepovoljno utiče na njihovo zdravlje. Pogoršanje primećuju posebno, od kako je počela grejna sezona.

dr Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ

Zavod za javno zdravlje u Čačku prati kvalitet vazduha u gradu već 25 godina. Vrše se merenja osnovnih zagađujućih materija, kao i koncentracija čestica koje direktno utiču na zdravstvene probleme osetljivog dela populacije. Prema poslednjim rezultatima nema razloga za zabrinutost.

,,Tokom oktobra nije bilo značajnijih odstupanja. 23.oktobar je dan kad je zabeležena nešto veća koncentracija čestica, preko optimalne. Ostalih dana merenja su pokazala da je u granicama normale," uverava načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Čačku, dr Milka Levajac.

Doktorka savetuje građane da svoje aktivnosti prilagode atmosferskim prilikama i da izbegavaju boravak na otvorenom u delovima dana kada je saobraćaj frekventniji i emisija zagađujućih materija pojačana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar