Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Do 70% vakcinisane populacije bi obustavilo širenje virusa

post-title


Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“ Bojan Trkulja izjavio je da bi idealno bilo kada bi se zbog korone vakcinisalo što je moguće više osoba – otprilike 60 do 70 odsto populacije, jer bi se tako kapaciteti virusa za dalje širenje značajno ograničili.

Trkulja je za današnju “Politiku“ rekao da je „imajući u vidu da je u toku globalna pandemija i da su zbog toga zahtevi za vakcinom izuzetno veliki“, realno očekivati da će nabavka vakcine ili vakcina, ukoliko ih bude više, biti u tranšama.

– Čak i ako je takav slučaj, da ne početku možemo očekivati ograničenu količinu, ukoliko se uradi dobra prioritizacija pa među prvim vakcinama dobiju starije osobe, hronični bolesnici, zdravstveni radnici i svi oni koji su prirodom svog posla izloženi velikoj crkulaciji ljudi, i dalje ćemo moći da očekujemo značajne pozitivne efekte vakcinacije – naveo je.

– Zaštitom onih koji su u najvećem reziku za razvoj teške kliničke slike značajno bi već u prvom talasu smanjili pritisak na zdravstveni sistem, što predstavlja primarni zadatak u borbi protiv pandemije – istakao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, kasnijim proširivanjem kruga vakcinisanih i na ostale grupe stanovništva „mogli bismo da očekujemo da se aktivnost virusa smanji i spadne na nivoe koji bi bili manji i od onoga što smo videli tokom najboljih dana prošlog leta“, a zatim kako broj vakcinisanih i dalje raste ne bi bilo nerealno očekivati ni da se „širenje virusa potpuno zaustavi ili svede na sporadično pojavljivanje“.

– Pri tome, jako je važno da to bude koordinisana akcija ne samo u našoj zemlji već i u širem regionu, jer jedino tako možemo očekivati zaustavljanje pandemije – naglasio je Trkulja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar