Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sutra je Svetski dan prevremeno rođene dece - Tako mali da bi u srce stali

post-title


Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ove godine će biti obeležen na poseban način. UNICEF u Srbiji pokreće veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet dođe više od 4000 sićušnih bića, od kojih čak 60% zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakoga dana 7 beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

Kampanju je podržala i ambasadorka UNICEF-a, Ana Ivanović, koja je prošle godine posetila jedinicu neonatalneintenzivne nege u Beogradu.

„Veoma sam srećna kada vidim koliko dece može da preživi ukoliko im za to osiguramo najbolje uslove. Pozivam sve da se uključe u UNICEF-ovu kampanju i pomognu koliko mogu, kako bi svaka beba u Srbiji dobila šansu da preživi i razvije svoje pune potencijale“.

Sredstva prikupljenatokom kampanje UNICEF će nameniti za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu,za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba, te podršku u osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji. Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

Kampanja traje od 16. novembra 2020. do 7. januara 2021. godine. U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem web stranice https://donacije.unicef.rs/kampanja/tako-mali-da-bi-u-srce-stali

Program UNICEF-a za podršku prevremeno rođenim bebama odvija se u okviru programa saradnje s Ministarstvom zdravlja.

https://www.youtube.com/watch?v=9oCWCTJLpm8&feature=emb_title


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar