Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Veliki broj Roma na evidenciji NSZ filijale u Čačku

post-title


Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Čačku trenutno je 151 lice romske nacionalnosti. Najčešće su to osobe bez kvalifikacija kojih je u ovom slučaju 123. Ima i onih sa srednjom stručnom spremom, dok visokoobrazovanih nema. Najzastupljeniji su mladi od 15 do 29 godina. Romi spadaju u jednu od teško zapošljivih kategorija, a nedostatak obrazovanja ključna je prepreka zasnivanju radnog odnosa.

Četrdesetdevetogodišnji Dejan Spasić već dugi niz godina je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Radnog iskustva mu ne manjka, a kako kaže pristao bi da radi bilo kakav pošten posao od kojeg bi mogao pristojno da živi.

,,Može bilo koji posao, samo da mogu da ga obavljam, jer imam malo problema sa hodanjem. Radio sam inače u Slobodi, Komunalcu, Fabrici hartije. Nije mi stran nijedan pošten posao,” istakao je Dejan Spasić.

Dejan Spasić - Foto: Infopress

Višestruki faktor otežane zapošljivosti zastupljen je kod romske populacije. Oni su najčešće dugoročno nezaposleni i niskokvalifikovani. Na povećanje mogućnosti zapošljavanja ipak, moguće je uticati.

,,Kroz obuke za aktivno traženje posla, kao što je motivaciono-aktivaciona obuka za nekvalifikovana lica u koju je ove godine bilo uključeno 9 lica romske nacionalnosti pokušavamo da pomognemo njihovoj aktivaciji i krajnjem cilju zapošljavanju,” kaže PR Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Čačak, Ana Dojčilović.

Foto: Infopress

Jedan od načina da se starije osobe romske nacionalnosti bolje predstave na tržištu rada jeste da završe osnovno obrazovanje. U saradnji sa Školom za obrazovanje odraslih Filijala nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku upućuje lica sa evidencije na funkcionalno osnovno obrazovanje. Nažalost osim starijih lica, u kategoriji osoba bez osnovnog obrazovanja  na evidenciji ima i mlađih od 30 godina.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar