Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Još pola miliona kineskih vakcina sinoć stiglo u Srbiju (FOTO)

post-title


Novi kontingent od pola miliona vakcina kineske kompanije "Sinofarm" stigao je sinoć na aerodorom "Nikola Tesla".

Avion "Er Srbije" sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 20.50, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Branabićeva se zahvalila Narodnoj Republici Kini, predsedniku Kine i ambasadorki na podršci koju pružaju Srbiji i narodu Srbije u borbi protiv koronavirusa.

"Hvala vam na ovolikoj količini vakcina. Danas kada dočekujemo ovaj kontigent od 500.000 vakcina, znači da u Srbiji imamo milion i po 'sinofarmovih' vakcina. To nam je uz odličnu organizaciju vakcinacije pomoglo da budemo druga zemlja u Evropa po broj vakcinisanih i sedma u svetu. Zahvaljujući ovim vakcinama uspeli smo i uspećemo da spasimo hiljade i hiljade života. Zbog toga sam večeras presrećna i ne znam kako rečima da izrazim zahvalnost Narodnoj Republici Kini", rekla je premijerka.

Istakla je da se tu ne radi o ugovorima i novcu, već o partnerstvu i prijateljstvu.

Građanima Kine, predsedniku i premijeru Kine, Komunističkoj partiji Kine čestitala je predstojeću Kinesku, lunarnu novu godinu i poželela uspeh na svim poljima.

"Želim nastavak svih uspeha, političkih, ekonomskih, zdravstvenih našim partnerima i prijateljima iz Kine, a Srbija i Vlada Srbije će nastaviti da investiraju u čelično prijataljestvo Srbije i Kine", rekla je premijerka Srbije.

Ona je zahvalila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je zahvaljujući njegovim naporima i ličnom prijateljstvom sa Si Đinpingom, Srbija došla do vakcina i u jedinstvenoj je poziciji u svetu da može da računa na ovoliku količinu vakcina. 

Čen Bo: Zadivljena sam organizacijom vakcinacije u Srbiji

Ambasadorka Kine je poručila da joj je čast što zajedno sa premijerkom Srbije dočekuje novi kontigent kineskih vakcina i dodala da je zadivljena organizacijom vakcinacije u Srbiji.

"Ovo je treći put da sa premijerkom budem na aerodoromu u toku jedne godine - dočekivali smo opremu, ispraćali kineske stručnjake, a sada dočekujemo kineske vakcine. Želim da izrazim divljenje za organizaciju vakcinacije u Srbiji. Kineska vakcina je dala veliki doprinos tom velikom poslu", navela je Čen Bo.

Podsetila je da Kina za dva dana slavi Kinesku novu godinu, ističući da je avion Er Srbije večeras doneo ne samo vakcine, nego i novogodišnji pozdrav kineskog naroda građanima Srbije.

"Za dva dana mi ćemo slaviti Kinesku novu godinu. Avion je dovezao ne samo vakcine iz Kine već i novogodišnje pozdrave kineskog naroda srpskom narodu. Nadamo se da ćemo pobediti pandemiju u novoj godini, a svim srpskim prijateljima želim dobro zdravlje, uspeh i veliku sreću u novoj godini", poručila je Čen Bo.

Sredinom prošlog meseca Kina je Srbiji isporučila prvi kontigent od milion doza "Sinofarm" vakcina.

Inače, u Srbiju je juče stiglo i 50.000 vakcina "sputnjik V" za prvu dozu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Do kraja februara Srbija će dobiti još 88.000 doza vakcine "Fajzer-Biontek", ali i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", između 125.000 i 150.000 doza, do 20. februara, za šta je potpisan ugovor.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar