Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Korona virus napravio haos i u administrativnom sektoru: Knjigovođe i računovođe na velikim mukama već mesecima

post-title


Čačak - Pandemija izazvana korona virusom napravila je velike probleme i knjigovođama i računovođama. Kako kažu, nerealno je očekivati da se za isti vremenski period kao i prošle godine predaju završni računi, a broj obveznika je povećan za 70.000 preduzetnika.

Takođe, otežavajuća stvar u svemu tome je jer među obveznicima ima i bolesnih lica kao i lica u izolaciji koja nisu u mogućnosti da potpišu izveštaje.

„Pre svega Agencija za privredne registre je izašla sa novom aplikacijom 19. januara, a ne prvog kako je trebalo, a mnogo je i drugih otežavajućih faktora da bi se rok do 28. februara ispoštovao. Sa druge strane pomeranjem roka na 31.03 kako novi zakon o Računovodstvu za 2021. god propisuje ne produžava se rok za uplatu poreza jer za tu obavezu su propisani drugi rokovi koji su posle 31.03“, rekla je za RINU knjigovođa iz Čačka Verica Brković.

Knjigovoće i računovođe su na mukama već mesecima, a ono što je neophodno jeste produžetak roka nakon 31.03., a Ministarstvo finansija je to koje treba dati zadnju reč u ovom slučaju.

„Svi su na izmaku snaga, jako je teško funkcionisati u ovakvim uslovima. Ukoliko bi došlo do produžetka roka ne samo da bi bilo olakšano nama, već i svim obveznicima, a poreski sistem ne bi bio ugrožen. Dobili bi se samo detaljniji izveštaji i relaksiranije stanje. Mnogo mojih kolega takođe ima kovid, kao i njihovi klijenti i onda je nerealno očkivati isto vremenski rok za izvršenje posla kao kad nije bila epidemija“, izjavila je Brković.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar