Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Malinari ove godine očekuju cenu od 300 dinara po kilogramu: Za crveno zlato iz Srbije već se nudi 2,15 evra, ali iz Asocijacije poručuju da se sad nikakvi ugovori ne potpisuju

post-title


Ivanjica – Malinari iz Ivanjice konačno se nadaju dobroj zaradi, jer nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu, najtraženiji će biti upravo srpski plodovi, čija cena po kilogramu, kako kažu proizvođači, bi trebala da bude od 250 do 300 dinara.

„Poljaci masovno kupuju našu malinu, jer nemaju svoju, a moraju da ispoštuju potpisane  ugovore sa nemačkim kompanijama, kako ne bi plaćali penale. Već sada se pominju ponude od nekih 2,15 evra po kilogramu, ali savetujem proizvođače da ih ne prihvataju i da će cena maline stići i do 300 dinara, zavisi od sorte, može biti čak i veća“, izjavio je za RINU, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Upućen zahtev da osiguranje od mraza počne od  1. marta, a ne 4. aprila

Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  voćari su dogovorili  da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila ove godine, kako su pojedini uveli u pravilnike.

"Besmisleno je osiguravati voće za period kad je vrlo mala mogućnost njegovog smrzavanja. Ukoliko osiguravajuće kuće  odbiju preporuku Ministarstva pozvaćemo proizvođače da obustave sva osiguranja“ rekao je Radović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar