Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parezanović: Jeftiniji priključak za gas znači manje PM čestica u vazduhu

post-title


Značajno jeftiniji priključak za gas značiće manje suspendovanih(PM) čestica u vazduhu izjavio je narodni poslanik i član Odbora za zaštitu životne sredine Marko Parezanović. On je naglasio da individualna ložišta predstavljaju značajan izvor zagađenja koji se može eliminisati samo motivisanjem građana da za grejanje koriste prirodni gas.

"U narednih nekoliko nedelja priključak za gas biće značajno jeftiniji, tako da će ukupni troškovi priključenja biti manji i do 100 000 dinara. Pored toga građani će troškove priključenja plaćati na 36 rata. Ovo je od presudnog značaja za poboljšanje kvaliteta vazduha jer individualna ložišta u velikom procentu učestvuju u zagađenju vazduha. Grad Čačak je u godinama za nama ugasio na desetine javnih kotlarnica koje su koristile prljave energente. Plan je da u 2022. godini nijedan javni objekat u gradu za grejanje ne koristi ekološki neprihvatljiva goriva. Međutim to nije dovoljno, zbog čega je veoma važno motivisati domaćinstva da za grejanje koriste prirodni gas. Za taj proces biće potrebno vreme i strpljenje, ali i značajno bolji uslovi za građane"- izjavio je Parezanović.

Parezanović je naglasio i da se slaže da je pošumljavanje važno za kvalitet vazduha, ali je naglasio da nije presudno za same PM čestice.

"Pošumljavanje je takođe od esencijalne važnosti jer drveće pored toga što proizvodi kiseonik, takođe apsorbuje CO2 i čini vazduh kvalitetnijim. U prethodne 4 godine u Čačku je posađeno preko 3000 novih stabala. Ovaj broj neophodno je uvećati proaktivnom politikom sadnje. Ove godine Čačak je konkurisao da projektom pošumljavanja vrednim oko 5 miliona dinara kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, što je samo deo sredstava koja će biti obezbeđena za ovu namenu. Međutim, treba znati da pošumljavanje ne utiče previše na nivo štetnih PM čestica. One se mogu smanjiti prevashodno izbacivanjem ekološki neprihvatljivih energenata, povećanjem energetske efikasnosti, preusmeravanjem saobraćaja iz centra grada i zabranom uvoza automobila koji nemaju prihvatljive eko standarde"- zaključio je Parezanović.

MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar