Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata FRA: Radnicima 200 evra po godini staža, isplata zaostalih plata, stečaj nije kraj fabrike

post-title


Nakon izjave ministarke privrede Anđelke Atanasković koja je najavila da će Fabrika reznog alata otići u stečaj, na društvenim mrežama i pojedinim čačanskim portalima povela se rasprava o statusu fabrike i 450 radnika koji su zaposleni u nekadašnjem gigantu na prostorima bivše Jugoslavije, ali i šire. Upravo iz tog razloga obratio nam se i predsednik Industrijskog sindikata FRA, Dušan Đelić.

Đelić je u svojoj izjavi nagalsio da je stanje u Fabrici reznog alata izuzetno teško i da je ovakav status fabrike neodrživ. U rešavanju fabričkih problema i socijalnog statusa radnika uključena je i lokalna samouprava i gradonačelnik Milun Todorović koji je održao više sastanak sa predstavnicima fabrike u skupštini opštine i u ministarstvu privrede.

Predsednik sindikata ističe i da se velikim zalaganjem gradonačelnika Todoorvića, koji je organizovao sastanak 2. marta u ministarstvu privrede na kome su bili prisutni predstavniic ministarstva rada i socijalnih pitanja došlo se konkretnih rešenja čija se realizacija očekuje narednih dana.

Dogovoreno je i doneseni su zaključci da se uposlenim randicima uplate doprniosi za penzijsko i socijalno osiguranje na zaradu od 32.000 dinara, kao i da se radnici zbrinu kroz  socijalni program na sledeći način:

- da se radnicima koji imaju do 40 godina staža provedenih u FRA isplati iznos od 200 eura po godini staža,

- za radnike koji imaju preko 40 godina radnog staža, a nemaju 65 godina starosti, obezbeđen je paket od jedne trećine ličnog dohotka ostvarenog u FRA po godini staža,

- da se radnicima koji su neredovno primali lični dohodak isplate zaostale zarade u visini od 32.000 dinara.

Pokretanje stečaja ne znači da je kraj Fabrike reznog alta, jer se vode razogovori sa inostranim partnerima fabrike o zakupu halskog prosotra i nastavku proizvodnje za oko 200 radnika, kaže Dušan Đelić i dodaje da je ovo jedino kvalitetno rešenje jer se nastavlja proizvodnja i uvećanjem proizvodnih kapaciteta potencijalno se stvaraju uslovi za prijem mladih radnika.

Na kraju kao predsednik sindikata moram da se zahvalim gradonačelniku Milunu Todoroviću na velikom i uspešnom angažovanju i energiji koju je utrošio na 48 sastanaka u ministarstvu privrede, posvećenosti rešavanju socijalnog statusa radnika tako da su kritike na njegov račun na društvenim mrežama neargumentovane i neosnovane.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar