Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Aerodrom Ponikve dobiće platformu za parkiranje aviona i novi svetlosni sistem - U planu i rekonstrukcija preostalog dela piste

post-title


Na Aerodromu Ponikve kod Užica trebalo bi da bude rekonstruisana pista, manavarske površine, sistem odvodnjavanja i izgrađen novi sistem svetlosnog obeležavanja.
 
Urbanističkim projektom čiji je stručni obrađivač JP Užice razvoj predviđena je rekonstrukcija i sanaciju manevarskih površina, osnovne poletno-sletne staze, sistema odvodnjavanja i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja. Kako se u projektu navodi, po projektu iz 2002. godine radovi na sanaciji poletno-sletne staze nisu izvedeni na celoj dužini staze, već samo na delu staze, tako da je obezbeđeno njeno korišćenje na skraćenoj dužini od 2.200 m, a sada je planirana rekonstrukcija PSS, osnovne staze PSS i sistema odvodnjavanja kroz faze.
 
Prva faza radova na sanaciji i rekonstrukciji kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze se odnosi na sanaciju kolovozne konstrukcije na deonici od km 2+200 do km 3+087 i popravku zastora na deonici od km 0+000 do km 2+200. Obuhvaćeni su radovi na sanaciji oštećenih delova kolovozne konstrukcije PSS nastalih dejstvom ubojnih sredstava tokom NATO bombardovanja i nanošenje novog habajućeg sloja na celoj deonici kao i popravku zastora na preostalom delu poletno-sletne staze u cilju poboljšanja funkcionalnog stanja.
 
Druga faza radova se odnosi na rekonstrukciju kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze na deonici od km 0+000 do km 2+200 i izgradnju bankina sa kolovoznom konstrukcijom (shoulder) na celoj dužini.Planirana je sanacija i rekonstrukcija osnovne staze poletno-sletne staze (Runway Strip). Radovi se odnose na neophodne zemljane radove u cilju nivelacije osnovne staze.
 
U projektu se dodaje i da je postojeće stanje sistema za odvođenje oborinskih voda u lošem građevinskom stanju, tako da na najvećem delu trase nema potreban kapacitet. Pored toga ranije projektovani i izveden sistem nije usaglašen sa standardima za projektovanje aerodroma za javni vazdušni saobraćaj u odnosu na nivelaciona ograničenja osnovne staze poletno-sletne staze. Zbog navedenog, potrebno je izvršiti rekonstrukciju sistema za odvođenje oborinskih voda na celokupnoj trasi poletno-sletne staze.
 
Planirana je izgradnja platforme za parkiranje vazduhoplova. Novi sistem svetlosnog obeležavanjaZa potrebe brzog, sigurnog a istovremeno jednostavnog daljinskog upravljanja i monitoringa predviđeno je da se u Kontrolnom tornju SMATSA (TWR) postavi Komandni panel sa potrebnim brojem upravljačkih elemenata i sa indikacijom radnog stanja i stanja pojedinih svetlosnih celina.Podsetimo, ove radove i ulaganje od 300 miliona dinara najavio je i direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.
 
Prema njegovim rečima u prvoj fazi radiće se na sanaciji preostalog dela piste, kako bi cela pista bila stavljena u funkciju, kao i na izgradnji nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona. Javna prezentacija trajaće do 16. aprila 2021. godine.
 
eKapija


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar