Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Rođena Beograđanka sivi asfalt zamenila za dragačevske livade: Marija se preselila pre deset godina u selo Živica, pokrenula svoj biznis i nikad se nije pokajala (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Svakodnevno se može čuti da mladi trbuhom za kruhom odlaze iz sela u veće gradove, ali rođena Beograđanka, Marija Jorović, prkosi ovoj statistici jer se pre tačno deset godina odlučila da voždovački asfalt zameni prostranim dragačaveskim livadama u selu Živica i nije se pokajala.

„Moja majka je iz Dragačeva i verovatno me je neka sila vukla korenima. Ovde sam se udala, rodila dvoje dece i živim kao svi ostali meštani. Dan mi protiče u poslu na imanju i u kući, imamo malinjake, a članovi porodice su glavna radna snaga kad dođe vreme branja. Ovde sam se potpuno pronašla, imam svoj mir i svesna sam da  Beogradu nikad ne bih ovako živela. Tamo bi bila konstantna jurnjava za poslom i decom i život bi samo prolazio pored nas, ovako ga provodimo dišući punim plućima“, izjavila je Marija za RINU.

marija-jorovic-napustila-prestonicu-i-dosla-u-dragacevo-fotorina2

Ipak, iako se sada nikad ne bi vratila na gradski beton, suprug Saša dugo je Mariju ubeđivao da se preseli u dragačevsko selo.

„Pet godina zabavljanja proveo sam govoreći kako je na selu mirnije, lepše i da ima dovoljno mogućnosti. Kolebala se mnogo, a onda je posle rekla da joj je žao što se ranije nije odlučila za taj potez. Ja joj pomažem koliko je mojoj moći, a najvažnije za život,  i u selu i u gradu su sloga i razumevanje, a toga kod nas ne manjka“, rekao je Saša.

marija-jorovic-napustila-prestonicu-i-dosla-u-dragacevo-fotorina5

Marija je, međutim, i u selu Živica razvila svoj preduzetnički duh. Kulinarstvo je dugo bio njen hobi, a onda je odlučila da ga pretvori u uspešan biznis. Po narudzbini pravi domaće pite, projare i kifle u kojima je jedan poseban sastojak.

„Koristim brašno sa vodenice potočare, jer je ono presudno da testo bude izuzetno ukusno i rastresito. Svi ostali sastojci su domaći, jaja, sir i kajmak,  a većina toga proizvedena upravo u našem domaćinstvu. Prvo sam sve to pravila samo za nas i prijatelje, a kasnije se glas pročuo i krenule se narudzbe“, priča ova domaćica.

Iako Beograđanka, Marija sa ponosom ističe da je ona sada samo Dragačevka i pokazuje da života ima i 150 kilometara zapadno od Beograda.

 

RINA



Komentari

Moja baka zivi u Zivici, svaki put kad dodjem iz Beograda tamo pozelela bih da se nikad ne vratim u Beograd i ostanem zauvek u Zivici. Ovoj zeni svaka cast!

Andjela

03.05.2022 12:56



Da se nasmejem svemu napisanom! Verovatno kao i svi oni malo bolje upućeni.

Ella.m

16.04.2021 19:32


Sve podrške, bravooo

19.04.2021 17:46


3
5
Ostavite komentar