Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak i JKP Komunalac podržali akciju "Recikliraj - PET nije otpad" (FOTO)

post-title
Foto: Zoran Rajičić/Facebook


Grad Čačak i JKP Komunalac podržali akciju neformalne grupe Mudre sove: ,,RECIKLIRAJ - PET NIJE OTPAD". Na inicijativu zamenika gradonačelnika Čačka g.dina Vladana Milića, uz prisustvo direktora i nastavnika iz 18 osnovnih i srednjih škola, predstavnika JKP Komunalac, JU ,,Turistička organizacija Čačka, Kancelarije za LER i udruženja građana  u petak je, u Velikoj sali Skupštine Grada, održana promocija ove ekološke akcije.

Školama na teritoriji Grada biće podeljeno 20-25 ručnih presa za PET ambalažu. JKP Komunalac će donirati kese i džambo vreće za pakovanje, preuzimati upakovanu ambalažu i odvoziti je u JKP ,,Duboko".

Umesto na divljim i sanitarnim deponijama, vodotokovima, u prirodi, u spalionicama... ubuduće će ova plastika završavati kod reciklera čime postaje resurs - sirovina, a ne otpad.

Osim toga, veoma je važna i edukativna strana ove akcije. Od svojih kuća i domova đaci će donositi iskorišćenu PET ambalažu, presovati je (pod nadzorom školskog koordinatora) i vršiti njenu primarnu selekciju i sortiranje po bojama.  

U narednom periodu, kroz projekte, obezbediće se žičani kontejneri za svaku školu, akcija će se proširiti na  presovanje limenki i sakupljanje papira...Procena je da će na ovaj način, u narednih 10 godina (projekat je više nego ODRŽIV) biti sakupljeno nekoliko stotina tona PET ambalaže.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar