Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeleženo 206 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka

post-title
Foto: Press služba


U Spomen kompleksu u Takovu danas su vence položili ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gospodin Miodrag Kapor- državni sekretar, predstavnici Ministarstva odbrane, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i  republički inspektor gospodin Vladimir Radisavčević.

Podizanje Drugog srpskog ustanka u Takovu 23. aprila 1815. godine jedan je od najznačajnijih događaja u Srpskoj istoriji. Nakon nekoliko sastanaka u selima Rudovci, Vreoci, Dragolj I Lunjevica dogovoreno je da se narod okupi u Takovu, na Cveti, i da se na čelo ustanka postavi Miloš Obrenović. Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, danas je na ovom, u istorijskom smislu, ključnom mestu za Srbiju, odao počast našim hrabrim precima.

Foto: Press služba

„Na ovaj veliki pravoslavni praznik koji pada sedam dana pre Vaskrsa, tradicionalno se se pod Grmom okupljao veliki broj ljudi. Kako je među narodom vladalo opšte raspoloženje da se ponovo krene u borbu za slobodu, Takovo je bilo idealna prilika za to. Noć uoči odlaska u Takovo Miloš Obrenović je sa svojim najbližim saradnicima proveo u manastiru Vraćevšnica. Rano izjutra svi zajedno stigli su pred takovsku crkvu, gde se nakon službe okupljenom narodu obratio Miloš. Potanko izloživši situaciju u kojoj se našao srpski narod, zaključio je da je
sazrelo vreme da se krene u odsudnu bitku za oslobođenje.“ – rekao je Dejan Kovačević.

Foto: Press služba

Prema njegovim rečima, Miloš je mudrom i odmerenom politikom, uz minimalne ljudske i materijalne žrtve, nakon bezmalo dve decenije pregovora, uspeo da postavi temelje srpske državnosti, što je najveća tekovina Drugog srpskog ustanka.
„Najveće dostignuće koje su nam mogli ostaviti naši stari, a to je bez ikakve sumnje DRŽAVA SRBIJA, traži danas od nas potomaka tih
neustašivih, odvažnih i mudrih ljudi, da ostanemo na visini istorijskog zadatka, da našu otadžbinu po svaku cenu sačuvamo i što je više moguće unapredimo. Neće nam biti lako, ali mi jednostavno nemamo izbora nego da crpeći snagu iz dela naših slavnih predaka, stvaramo prespektive jednog uređenog, prosperitetnog i solidarnog društva. Na to nas danas podseća prošlost i pre svega obavezuje budućnost.“ – zaključio je Kovačević svoje izlaganje.

Prisutnima se obratio i Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On je svim prisutnima pre svega čestitao Dan vojske, a zatim se osvrnuo na Drugi srpski ustanak, najvažniji istorijski događaj za Srbiju, koji je predstavljao nastavak borbe za oslobođenje Srbije od Osmanske vlasti.Kapor je istakao da je naša obaveza da čuvamo jedinstvo i nezavisnost naroda, da jačamo  našu ekonomiju, trgovinu, vojsku, medicinu, kulturu, prosvetu i uzdižemo naš narod ka onim idealima kojima su stremili i naši preci. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar