Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana svečana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac: Zlatna medalja „Takovski ustanak“ za ministra Aleksandra Vulina

post-title
Foto: Press služba


Komisija za Kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine opštine Gornji Milanovac, povodom proslave Praznika opštine Gornji Milanovac, 23. aprila, dana kada je u Takovu 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, na svečanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac, dodelila je nagrade za 2021. godinu, i to dve zlatne medalje „Takovski ustanak“ i trinaest srebrnih medalja „Takovski ustanak“.

-Paralela između Miloševog vremena i današnjeg trenutka je više nego očigledna. Knez Miloš Obrenović je pribegao diplomatskim veštinama i pregovorima sa Osmanskim vlastima kao efikasnom mehanizmu za ostvarivanje srpskih nacionalnih i državnih ciljeva. Tako i danas, rezultat mudre politike i uporne diplomatske borbe državnog rukovodstva, politike neutralnosti i sveukupne brige i borbe za naš narod, doprineli su da u ovom teškom periodu borbe sa Korona virusom budemo u samom vrhu država koje su se najbolje organizovale u odbrani zdravlja svojih ljudi. Politika neutralnosti i mira pokazala nam je rezultat kada nam je on najpotrebniji. Svesni da pandemija još nije završena nastavljamo odlučno sa borbom. Naša Opština može biti ponosna na svoje građane, lekare , medicinske sestre, privredu, opštinska preduzeća u ustanove – rekao je između ostalog Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac.

gornji mialnovac 1

Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac rekao je da opština Gornji Milanovac ima tu čast i dužnost da svakog proleća, kao svoj dan, Dan opštine, 23. april, obeleži podizanje Drugog srpskog ustanka ne samo kao karakteristični lokalni praznik, već kao jubilej koji nosi simboliku od državne, pa čak i međunarodne važnosti

– Naš cilj je ubrzan razvoj, sa izgradnjom novih i brzih saobraćajnica imamo sve preduslove da ponovo uđemo u zlatno doba istorije milanovačke opštine, kada smo bili „privredno čudo stare Jugoslavije“. Kao što smo vredno radili u predhodnim godinama nastavićemo i ove 2021. godine. Znamo šta hoćemo, a znamo i šta nećemo, i verujemo u sebe. Spremni smo za prepreke i izazove pred nama i gajimo ideje, a ne iluzije. Planovi su nam veliki ali i dostižni. Dokazali smo našim sugrađanima da sve ono što smo obećali na početku našeg mandata i ispunili. Idemo dalje sa istim žarom i željom da stvorimo što bolje uslove za život pre svega našoj deci, mladim ljudima koji su odlučili da ostanu u našem najlepšem Milanovcu, kao i svima nama – istakao je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

Zlatna medalja „Takovski ustanak“ 2021. godine pripala je Aleksandru Vulinu, ministru unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije.
-Kada dobijete nagradu u gradu koji raste u senci Takovskog grma, gradu koje je porodio modernu Srbiju a porodio je hrabrošću koliko i pameću , kada dobijete nagradu od ljudi koje rađaju ova brda, a rađaju uporne i tvrdoglave ljude koji neguju uspomenu na svoja opredeljenja i svoje izbore, bez obzira kakvo vreme bilo oko njih. Kada dobijete nagradu od potomaka onih koji su poštovali jednu Dinastiju i kada je pala, koji su čuvali tradiciju četovanja kada ni u srpskim partizanima niste smeli da govorite, onih koji su kada su drugi palili Skupštinu govorili da će sami izabrati ko će ih voditi, kada dobijete nagradu od onih čiji je gradonačelnik imao hrabrosti da kaže ambasadoru jedne moćne zemlje, da nije dostojan te zemlje iz koje dolazi , niti ove naše zemlje, kada dobijete nagradu sa kojom vas stave u istu ravan sa onim koji je napisao “Prkosnu pesmu”, onda morate da osetite ponos veći od skromnosti. Možda nije mudro-ali je ljudski – rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova.
Zlatna medalja „Takovski ustanak“ 2021. godine dodeljena je posthumno i čuvenom pesniku Dobrici Eriću iz Donje Crnuće.

Srebne medalje „Takovski ustanak“ u 2021. godini dodeljene su zdravstvenim radnicima koji su dali izuzetan doprinos u borbi protiv pandemije: dr Milku Milovanoviću, specijalisti pneumoftiziologije Opšte bolnice Gornji Milanovac, zatim Svetlani Petrović, glavnoj medicinskoj sestri na Odeljenju neurologije i psihijatrije Opšte bolnice Gornji Milanovac, dr Bojanu Pavloviću, specijalisti opšte medicine u Domu zdravlja Gornji Milanovac, i Milki Mihailović, medicinskoj sestri Doma zdravlja Gornji Milanovac. Srebrnu medalju „Takovski ustanak“ dobila je i Omladinsko terenska jedinica „Stevan Jakovljević“ Crvenog krsta Gornji Milanovac, koja je dala ogroman doprinos pružajući podršku zdravstvenom sistemu u imunizaciji stanovništva, kao i LJiljana Petković, gerontodomaćica u Agenciji „Niveus tim“ Gornji Milanovac.

Srebrne medalje „Takovski ustanak“ u 2021. godini dobila su i pojedina preduzeća koja su dala velike donacije opštini Gornji Milanovac tokom pandemije: PAPIR PRINT DOO GORNJI MILANOVAC, ŠTAMPARIJA RP DOO GORNJI MILANOVAC, ČEKOVIĆ MLIN KOŠTUNIĆI, RESTORAN I KETERING – G 1987.
Za pravovremeno informisanje Srebrne medalje „Takovski ustanak“ dobile su Mirjana Milićević, glavni i odgovorni urednik TV GM PLUS, zatim Tamara Raković, novinar u nedeljnom listu „Takovske novine“ i Violeta Popović, urednik i osnivač online portala GMinfo.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar