Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dobrinjci organizovano prate nepoznate automobile po selu, kategorično protiv geoloških istraživanja

post-title
Foto: RINA


Najava početka geoloških istraživanja litijuma i bora sa pratećom asocijacijom elemenata uznemirila je žitelja sela koja su predviđena kao lokacije. Uprkos informaciji da su to istražne radnje i da možda neće doći do otvaranja rudnika meštani su protiv istraživanja jer smatraju da će ugroziti eko sistem.

Dobrinjci su se organizovali i prate da li u njihovo selo dolaze nepoželjni geolozi.

“Ima jedna izreka koja kaže mi smo zgodni, ali nezgodni, tako da ima dosta istine u tome”, navodi Mirko Kovačević iz Srednje Dobrinje

Kažu da će poput slavnog pretka Knjaza Miloša, koji je rođen u Gornjoj Dobrinji ipak dati šansu razgovoru, ali su i kategorični.

“Mi smo zauzeli stav da ne dozvolimo bilo kakva istraživanja u bilo čijem imanju. Bez obzira što mi imamo ljudi, gde su napuštena domaćinstva, ali i tu ćemo situaciju pratiti”, navodi Milan Kovačević, predsednik MZ Srednja Dobrinja

Taj deo požeške opštine poznat je po poljoprivredi.

Osnovnu školu u Srednjoj Dobrinji pohađa oko šezdeset učenika, a žitelji tri Dobrinje tvrde da je upravo u tome budućnost sela.

Od države očekuju investiciju u rudnik pod otvorenim nebom, koji su preci ostavili za proizvodnju hrane.

Isti stav imaju i u Mušićima, selu koje je u opštini Kosjerić.

“I ja ne znam ni kud će ti ljudi nas da sele odavde kad nam budu uništili njive, livade, voćnjake, dvorišta. Šta ćemo mi? Kud ćemo mi? Mi živi u zemlju ne možemo”, poručuje Božo Milaković iz Mušića.

Zabrinuti su i gosti iz gradova koji u Mušiće dolaze zbog seoskog turizma.

“Nama je da održimo ovo, da ostavimo ovu prirodu čistu i svojoj deci, svojim unucima, da se život ovde nastavi i posle nas”, ističe Radojle Janković iz Mušića.

Mokrogorci su uspeli da zaustave istraživanje nikla, a Nikola Gogić smatra da požari na tom području 2012. godine nisu bili slučajnost.

Gogić ističe da su požari bili tamo gde su vršena ispitivanja.

“I ta mapa, te mape su bile dostupne, mi smo to plasirali. Kažem bili smo dobro organizovani”, kazao je Nikola Gogić.

Žitelji krajeva u kojima su najavljena geološka istraživanja očekuju detaljnije informacije od onih koji su dobili istražna prava, a sa kojima kažu još nisu ostvarili kontakt.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar