Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srpski vozači dobijaju još dve vrste goriva

post-title


Šta donosi novi, nedavno usvojeni Zakon o energetici?

Ono što će najviše zanimati vozače jeste činjenica da se pomenutim aktom definišu nove kategorije motornih goriva.

Naime, kako za B92.net poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike, nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodno preuzetih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte iz saobraćaja.

"Njihovom definicijom u Zakonu o energetici otvara se mogućnost stavlјanja ovih goriva na tržište Republike Srbije ukoliko su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima", kažu u resornom ministarstvu.

Kako dodaju, za građane Republike Srbije je značajno da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisija sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

"Upotreba goriva koje ima niže emisije svakako doprinosi ovom cilju", zaključuju.

Zakon uređuje tržište prirodnog gasa

Uz to, u oblasti prirodnog gasa stvoren je osnov za implementaciju regulative Evropske unije koja se tiče pre svega efikasnog transporta prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Republike Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom operativnom i komunikacionom nivou.

"Implemenacijom ove regulative olakšava se operativna saradnja između susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko", napominju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojašnjavaju da se ovim dodatno otvara tržište prirodnog gasa na način da privredna društva koja nisu registrovana u Republici Srbiji mogu obavlјati ove delatosti na tržištu Republike Srbije.

"To je posebno značajno za rad i iskorištenje postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Republici Srbiji jer omogućava njihov zakup od strane stranog pravnog lica ne samo za potrebe snabdevanja tržišta Republike Srbije, već i tranzita za potrebe snabdevanja potrošača u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Republike Srbije u snabdevanju prirodnim gasom", zaključuju.

B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar