Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Godfri: Srbija nema boljeg prijatelja od SAD, Vučić uputio čestitku Bajdenu povodom 4. jula

post-title


Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u beogradskom naselju Dedinje, obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine, kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti. Ambasador Entoni Godfri poručio da, po njemu, Srbija nema boljeg prijatelja od SAD. Predsednik Aleksandar Vučić predao ambasadoru čestitku upućenu predsedniku Džozefu Bajdenu.

 

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri priredio je danas prijem povodom Dana nezavisnosti SAD, kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade, crkveni velikodostojnici, predstavnici javnog života i diplomatskog kora.

"Danas kada obeležavamo 245 godina od kada su očevi naše nacije proglasili nezavisnost trinaest kolonija od Ujedinjenog Kraljevstva, veoma smo ponosni na specijalne veze s Velikom Britanijom, a isto tako i na odnose naše velike države Ohajo i Srbije", poručio je američki ambasador u pozdravnom govoru.

Godfri je zahvalio svim uglednim zvanicama iz Srbije koje su večeras došle u Ambasadu SAD na obeležavanje ovog važnog datuma za američki narod i naglasio da se ove godine obeležava i 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, a takođe i 20 godina uspešnog rada USAID-a u Srbiji.

On je govorio i o istoriji američko-srpskih odnosa i naglasio da su oni uvek bili partnerski i prijateljski, izuzev devedesetih godina 20. veka, kada su nakratko skrenuli s pravog puta, i podsetio da su tokom istorije srpski imigranti poput Nikole Tesle ili Mihaila Pupina značajno doprineli veličini SAD.

Takođe je rekao i da su u poslednjih dvadeset godina ti odnosi dosta napredovali i da se dalje razvijaju, i istakao da, po njemu, Srbija nema boljeg prijatelja od SAD.

Američki ambasador je naglasio da je ova godina bila izazovna za sve, a pogotovu za SAD, ali da će ova, kako je rekao, 245 godina mlada demokratija, izaći iz svega toga još jača.

godfri parezanovic_1

On je poručio i da Srbiju ove godine očekuju brojni izazovi, ali da je siguran da će oni biti uspešno prevaziđeni i uz pomoć njegove zemlje, pošto je u interesu SAD da Srbija postane do kraja napredna demokratska država.

Ambasador je na kraju svog govora u čast 140 godina srpsko-američkih odnosa, što je počelo, kako je rekao, od uživanja Amerikanaca u ukusnim srpskim šljivama, nazdravio uz čašicu šljivovice.

Čestitka predsednika Vučića

Predsednik Vučić je ambasadoru Entoniju Godfriju uručio čestitku, upućenu predsedniku Džozefu Bajdenu.

"Svakog 4. jula građani SAD slave sećanje na borbu za slobodu i samostalnost, krunisanu u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 245 godina. Mi, u Srbiji, delimo univerzalne vrednosti, oličene u Deklaraciji, a to je da su "svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo – pravo na život, slobodu i težnju ka sreći", navodi se u čestitki.

Dodaje se da je, upravo zbog ideje slobodarstva i inspirisana verom u istinu i pravdu, Srbija u teškim istorijskim trenucima bila saveznik SAD.

"U svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, takvi primeri istorijskog savezništva trebalo bi da nam posluže kao putokaz za dalji razvoj naših odnosa", napisao je predsednik Vučić.

Napominje da je Srbija opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidi kao partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju sa različitim izazovima današnjice.

"Uveren sam da naši prijateljski odnosi doprinose miru i stabilnosti u regionu, do čega nam je veoma stalo, kao i promociji demokratskih vrednosti koje delimo, a u korist bezbednijeg i naprednijeg sveta. Dozvolite mi zato da izrazim zadovoljstvo zbog konkretnih koraka u jačanju bilateralne saradnje, kakav je otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu", kaže se u čestitki predsednika Vučića.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar