Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Raspisivanje konkursa za sufinansiranje mera energetske sanacije u Gornjem Milanovcu sledeće nedelje

post-title
Foto: Press služba


Najznačajnija usvojena tačka na danas održanoj sednici Opštinskog veća je predlog Pravilnika o sufinansiranju mera eneregetske sanacije stambenih zgrada na teritoriji opštine Gornji Milanovac.
Pravilnik se odnosi na subvencije od 25 posto od strane Ministartsva, isto toliko od strane lokalne samouprave a vezani su za energetsku sanaciju kako zgrada za kolektivno stanovanje tako i pojedinačnih objekata.
Prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Gornji Milanovac, usaglašeni su pravilnici lokalne samouprave i Ministarstva i dobijene su sve potrebne dozvole za raspisivanje konkursa.
-Slededeće sedmice biće raspisan konkurs za privredna društva koja će izvoditi radove na sanaciji, nakon čega će biti raspisan drugi konkurs za prijavu građana koji žele da izvrše zamenu stolarije, krovova, energenata, postavljanje fasada. Potrudićemo se da u najkraćem , zakonskom roku, sprovedemo sve što je neophodno. U ukupnom budžetu imamo dvanaest miliona za ovu namenu- rekao je Kovačević.
On očekuje da će se sve planirano za ovu godinu biti realizovano i kaže da će lokalna samouprava konkurisati i za nove podsticaje najavljene iz Ministartsva, a koji se odnose na postavljanje solarnih panela.

-Izneo sam ministarki Mihailović neka svoja zapažanja i predloge kako bi mogli da unapredimo zakon i nadam se da će uvažiti predloge malih lokalnih samouprava koje nemaju dovoljno novca. Moram da napomenem da na području opštine ima oko 17.000 objekata. Ako bi većina građana htela da izvrši sanaciju objekata, u pitanju bi bila velika sredstva za opštinu Gornji Milanovac. Nadam se da će Ministarstvo izaći sa izmenom pravilnika za sledeću godinu i pomoći lokalnim samoupravama da uspešno realizuju ovaj projekat –kaže predsednik Opštine.

Formirane su dve stručne komisije, jedna za realizaciju programa Vlade, a druga za finansiranje iz lokalnog budžeta. Pravilnici su potpuno identični, upravo zbog tog usagalašavanja obustavljen je konkurs započet pre par meseci.

-Nadam se da ćemo do kraja godine utrošiti sredstva i videti kakvi su zahtevi građana, kako bi mogli na vreme da planiramo budžetska sredstva koja padaju na teret opštine Gornji Milanovac u narednoj godini.-

Kovačević kaže da je, kako na nivou Republike tako i u samoj Opštini neophodno izvršiti energetsku sanaciju, jer se na nivou države troši 4 puta više električne energije u odnosu na građane Evropske unije. Naglašava da je opština Gornji Milanovac prepoznala ovaj problem i pre tri godine samostalno uvela subvencije za zgrade za kolektivno stanovanje , a sada se samo proširuje obuhvat i na pojedinačne objekte.

Inače, danas je usvojeno svih trinaest tačaka Dnevnog reda koje će se pred odbornicima Skupštine opštine naći na sledećem zasedanju. Između ostalih usvojen je Izveštaj o poslovanju JKP Gornji Milanovac za 2021. godinu kao i predlozi rešenja za otvaranje aproprijacije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar