Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održana sednica odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine

post-title
Foto: Press služba


Sednica odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine održana je danas van ove republičke ustanove u sali Skupštine Grada Čačka. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora prof. dr LJubinko Rakonjac, a prisustvovalo je 12 članova Odbora, među kojima su iz Čačka Marko Parezanović, Jasmina Karanac i Aleksandar Jugović.

Čačak je druga lokalna samouprava u ovom mandatu parlamenta u kojoj je Odbor za zaštitu životne sredine održao sednicu, a na inicijativu narodnog poslanika Marka Parezanovića.

Tema sednice je bilo informisanje Odbora o kapitalnim investicijama iz oblasti zaštite životne sredine u Čačku, a prisutne je pozdravio i kratko im se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

-Gradsko rukovodstvo je u proteklom periodu učinilo mnogo toga i mislim da smo zaista napravili velike pomake u zaštiti životne sredine. Prvenstveno smo radili na izradi planskih akata kako bismo se razvijali brže i kvalitetnije – rekao je Todorović, na početku podsetivši na važnost postavljanja reciklažnih platoa na seskom području, gde ih ima 35.

-Kapitalne investicije kojima možemo, sa pravom da se pohvalimo, su gotov projekat za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, rekultivacija deponije Prelići, za koju je Vlada Republike Srbije izdvojila 2,5 miliona evra. Za nekoliko dana bi trebalo svečano da otvorimo prostran rejonski park u MZ “Sveti Sava”, investicija koja je vredna oko 67 miliona dinara, a mislim da bi svaki veći deo grada trebalo da ima takav park. U toku je veoma značajna aktivnost za našu lokalnu samoupravu- uklanjanje trave i trske u jezeru Međuvršje – rekao je Todorović, podsetivši na najaktuelnije aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine u našem kraju, a to je uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure. Gradonačelnik je pomenuo da je u toku uklanjanje trave i trske iz jezera Međuvršje, ali se osvrnuo i na uvek aktuelnu temu zagađenje vazduha, rekavši da je Grad četiri najveće kotlarnice preveo na gas, kao i da će ceo Čačak biti gasifikovan u naredne tri godine.

Prisutnim članovima Odbora se obratila i održala detaljnu prezentaciju lokalnih aktivnosti na polju zaštite životne sredine pomoćnica gradonačelnika Mirjana Đoković, resorno zadužena za ovu oblast. Ona je članove Odbora upoznala sa raznim aktivnostima, a nakon sednice su posetili deponiju Prelići.

-Privodimo kraju projektnu dokumentaciju za postrojenje za otpadne vode. Projekti koji su za nas kapitalni su i “Naša šuma naša briga”, izgradnja parka u Atenici, uređenje Međuvršja, što je samo početak jednog ozbiljnog posla. Za nekoliko dana počeće izgradnja Prirodnjačkog muzeja, i ja verujem da mi ozbiljno ispunjavamo sve ono što smo zacrtali budžetom Grada, a uz veliku pomoć Vlade Republike- između ostalog je pomenula Đoković.

Na kraju sednice, predsednik Odbora prof. dr LJubinko Rakonjac je doneo zaključak da je ovo skupštinsko telo razmotrilo informacije i zaključilo da su u Gradu Čačku izrađeni značajni objekti, i sprovedene razne aktivnosti na polju zaštite životne sredine

-Pošumljavanje, uređenje parkova, rešavanje problema otpadnih voda, izgradnja Prirodnjačkog muzeja, rekultivacija deponije, edukacija dece u školama i vrtićima, saradnja sa ekološkim udruženjima, sve su to veoma značajne aktivnosti. Ova sednica je veliki doprinos da se naši članovi upoznaju i sa onim što se radi u lokalnim samoupravama, ali i da se upoznamo sa njihovim problemima – rekao je Rakonjac, zahvalivši predstavnicima gradskog rukovodstva na informacijama, ali i na srdačnom gostoprimstvu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar