Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dušan Đelić: Tražimo organiazciju i nastavak proizvodnje i isplate otpremnina za sve radnike

post-title
Foto: Mediaportal/MNA


Fabrika reznog alata je jedno od preduzeća  nad kojim nije odredjen status, a raspisana su i dva tendera za promenu vlasnika koji nisu  uspeli zbog velikih obaveza FRA prema poveriocima a ni strateski partneri nisu hteli da investiraju u preduzece koje je kreditno zaduzeno i optereceno izvrsnim presudama radnika izjavio je predsednik Industrijskog sindiakta FRA, Dušan Đelić.

On kaže da je Fabrici pretila likvidacija  medjutim angazovanjem gradonacelnik Čačka, Miluna Todorovića i profesoinalnim odnosom Drzavnog secretara Ministarstva privrede  predlložen je kontrolisani stečaj  i pre otvaranja stečaja svi radnici će biti socijalno zbrinuti, uplaceni doprinosi, a radnicima ce fond solidarnosti isplatiti 9 zaostalih licnih dohodaka,  a i obezbedjen je zakupac halskog prostora koji ce nastaviti  proizvodnju za 210 radnika.

Za isplatu socijalnih davanja  radnici su podeljeni u dve grupe  i prvoj grupi radnika koji imaju jedan uslov za penziju su uplacene otpremnine  medjutim nije se nastavilo sa dinamikom isplate za 289 radnika  koji imaju pravo na otpremnine od 200€ po godini staža. Industrijski sindikat trazi da se prevazidje problem  i nastavi realizacija za ove radnike kaže Đelić i dodaje da će kao predsednik sindikata obratiti za pomoc gradonacelniku Todorovicu i drzavnom secretary  Stevanovicu kao i kabinetu predsednika Vučića sa kojim su uspostavili kontakt.

Ralizocijom programa trazimo da se i organizuje i nastavi proizvodnja.

Socijalnim merama je vecina radnika prezadovoljna medjutim ovakvim razvojem situacije  jedan deo rukovodecih kadrova gubi nicim zasluzene visoke zarade i privilegije i na svaki nacin prave opstrukciju i ometaju zakupca  u organizovanju i pripremi prozvodnje tako sto sprecavaju preseljenje masina i opreme. Đelić navodi primer da je gen .direktor za ogromne gubitke od 21 milion evra  11 godina neuplacenih doprinosa nagradjen licnim dohodkom od 120 000 rsd, a nini dva izvrsna direktora nisu ostali kratkih rukava  njihova nagrafa za neuspesne rezultate  je licni dohodak od 95 000 rsd.

Jasno je zasto se protive promenama. Đelić kaže i da je raskinuo radni odnos ali da njegov mandat predsednika Industrisjkog sindikata traje  sve dok se radnicima ne isplate otpremnine i ne uplate doprinosi i zaostale plate. Za kraj poručuje radnicima da cs istrajati  i i da ce radnicima biti isplaceno sve sto je dogovoreno u ministarstvu privrede



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar